artikel

Oppassen bij huur van brouwer

Horeca

Wie gaat verbouwen in een pand dat wordt gehuurd van de brouwerij kan in de problemen komen. De pandeigenaar kan de aanpassing als argument gebruiken om de huur flink te verhogen. ‘Sla er bij iedere verbouwing het huurcontract goed op na’, adviseert advocaat Raoul Meester.
Meer huuradvies…

Oppassen bij huur van brouwer

Raoul Meester maakte het recent al twee keer mee. Een horecaondernemer wil zijn bedrijf verbouwen of aanpassen en vraagt hiervoor toestemming aan de verhuurder. In dit geval een grote brouwerij. Het akkoord wordt snel gegeven, omdat de ondernemer investeert in een opknapbeurt van het pand. En dat is ook in het belang van de brouwerij.

‘Wat je dan ziet gebeuren, is dat de brouwerij hierover geen contact heeft met de pandeigenaar. Terwijl er vaak voor iedere aanpassing wel toestemming is vereist. Het huurrecht geeft de pandeigenaar weinig mogelijkheden de huur te verhogen. Dus wordt een onrechtmatige aanpassing als argument gebruikt dit te bewerkstelligen. En in het ergste geval kan de pandeigenaar een ontbindingsprocedure starten van de huurovereenkomst.’

De laatste tien jaar nam het aantal panden waar de brouwerij optreedt als tussenhuurder toe. Hoewel concrete getallen ontbreken, heeft vooral Heineken zich op veel horecalocaties opgeworpen als hoofdhuurder. Volgens Raoul Meester verklaarbaar. De EU-regels, die Heineken verbieden nog langlopende biercontracten af te sluiten, gelden niet als de brouwer het pand als hoofdhuurder doorverhuurt aan een horecaondernemer. In zo’n situatie mag de brouwerij de ondernemer verplichten dat zijn bier wordt getapt.

Geen toestemming
Meester: ‘Kortgeleden had ik nog een zitting die gelukkig werd geschikt. Het ging om een horecabedrijf op een bekend plein. Dat wilde een terras beginnen en alles was geregeld. Een unicum. De brouwerij had toestemming gegeven. Tot bleek dat er in de twintig jaar oude huurovereenkomst een verbod tot terrasexploitatie was opgenomen. De pandeigenaar gaf dus geen toestemming, met als enige reden een gewenste huurverhoging.’

De in horecarecht gespecialiseerde advocaat benadrukt niet negatief te zijn over de brouwerijen. ‘Horecaondernemers zijn tenslotte geen makkelijke mensen. In een voor de brouwers concurrerende markt willen ze toch alles van de brouwer gedaan krijgen. En daarbij passen ze vaak veel straatwijsheden toe. Kleine trucjes.’

Wel heeft hij een paar tips voor ondernemers met verbouwingsplannen: ‘Lees altijd goed het huurcontract door. Sluit het ook niet zomaar af. Er staan vaak veel vervelende regeltjes in die na het tekenen worden vergeten. Verder is het belangrijk om ook het contract tussen de pandeigenaar en de brouwerij te kennen. En ga je verbouwen, zorg dan dat alle partijen akkoord zijn. Een mondelinge toezegging is niet voldoende. Het moet op papier staan dat de pandeigenaar akkoord is gegaan. Dat is iets anders dan iemand informeren.’