artikel

Kruidenwijzer

Horeca

Kruiden zijn de smaakmakers bij uitstek en geven een rijke geur en smaak aan gerechten. Ieder kruid heeft zijn eigen, verrukkelijke aroma. Kruiden zijn verkrijgbaar als plantje in een potje, vers per bosje, fijngehakt uit de diepvries en gedroogd. Voorbeelden van veelgebruikte kruiden zijn bieslook, peterselie en rozemarijn. Op Missetcatering.nl kunt u er nu alles lezen over. In de Kruidenwijzer vertellen u alles over de smaak van kruiden, combinatiemogelijkheden, welke kruiden bij welke gerechten horen en bovendien doen we u uit de doeken hoe u kruiden het beste kunt verwerken.

Kruidenwijzer

Kruid Smaak Combineren met Lekker in of bij Werkwijze/gebruik
Basilicum Kruidige smaak met een zoet aroma Rauwkost, witte bonen, knoflook, courgette, tomaat, pasta, vlees, saus, sinaasappel, paddestoelen, aardbeien. Groentesoep, ratatouille, pasta met paddestoelen en roomkaas, citrusfruitsalade, tomaten-mozzarellasalade, broodje mierikswortel-roomkaas met aardbeien. Blaadjes met steeltjes kort meestoven, of rauw gebruiken, Eventueel fijnstampen met olie. De blaadjes niet fijnhakken, maar scheuren of knippen, Dit komt de smaak ten goede.
Bieslook Verfijnde uiensmaak Aardappelen, rauwkost, komkommer, kool, aardappels, vis, ei. Omelet met kastanje-champignons en spekjes, kruidige kwark bij gepofte aardappel, salade van per met ham en eikenbladsla, door nieuwe aardappeltjes met boter, asperges met ei en ham. Kort voor het serveren aan subtiel gekruide gerechten toevoegen. Voor een omelet door losgeklopte eieren roeren.
Dille Licht anijs-

achtige smaak
Rauwkost, avocado, komkommer, kool, aardappels, vis, ei. Koude kommersoep, kruidige crème fraïche met gerookte zalm op toast, tortilla gevuld met Chinese kool en krabsalade, salade met gerookte makreel, komkommer en gekookt ei. Kort meekoken of kort voor het serveren aan het gerecht toevoegen.
Knoflookbieslook Zachte knoflooksmaak Kaassoorten, aardappels, vlees, ei, komkommer, taugé, tomaat. Kaasfondue, roergebakken kipreepjes met kool en zoetzure saus, gebakken aardappels met Parmezaanse kaas, quiche lorraine. oosterse tomatensoep met omeletreepjes. Kort voor het serveren aan het gerecht toevoegen.
Koriander Kenmerkende zacht-zoete anijsachtige smaak Vlees, lente-ui, sperziebonen, avocado, citroen, groenten, rijst, ananas, kip, kokos, taugé. Indiase lamscurry, roergebakken sperzieboontjes met taugé, taco met gehakt in tomatensaus en avocado, Chinese gevulde bouillon met noedels, basmatirijst met groene peperkorrels. Het blad en de stelen meestoven. Fijngehakt blad is te gebruiken als smaakmaker en als garnering. Niet te veel (in een keer) toevoegen vanwege de sterk aromatische smaak.
Munt De blaadjes hebben een sterke frisse pepermunt

smaak
Fruit, ijs, thee, rauwkost, courgette, komkommer, tuinbonen, aardappels, vlees. Salade van sperziebonen met verse aardbeien, gebakken fruit met flensjes en roomijs, kruidenthee, stoofschotel van lamsvlees met abrikozen, komkommer-yoghurtsalade, komkommersoep. Vers gesneden blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toevoegen. Hele blaadjes zijn mooi als garnering.
Peterselie Frisse, hartige smaak Vis, wortelen, doperwten, sperziebonen, bloemkool, tuinbonen, koolraap, rauwkost, aardappels. Vis, wortelen, doperwten, sperziebonen, bloemkool, tuinbonen, koolraap, rauwkost, aardappels. Blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toevoegen.
Rozemarijn Fris, licht zoet. Tomaat, aardappels, paddestoelen, andere kruiden, vlees, pasta’s, kaassoorten, ui, knoflook, paprika. In de oven geroosterde aardappeltjes met spekjes en ui, tomatensaus, risotto met paddestoelen en pittige kaas, marinade voor lamskoteletten, tagliatelle met in de oven gegrilde trostomaatjes. Meestoven- of bakken. Niet te veel (in een keer) toevoegen vanwege de sterk aromatische smaak
Selderij Is wel vergelijkbaar met peterselie, maar dan sterker van smaak Wortelen, prei, bloemkool, sperziebonen, vis, gehakt, varkensvlees, bami, nasi. Linzensoep, gebakken mihoen met garnalen, tomaten-pastasaus met gehakt, kabeljauwreepjes met zoet-zure saus met ananas, roergebakken bloemkoolroosjes met Parmezaanse kaas. De steeltjes meestoven of de blaadjes kort voor het serveren toevoegen. Naar smaak gebruiken. Niet te veel (in een keer) toevoegen vanwege de sterk aromatische smaak.
Tijm Volle, wel sterke karakteristieke smaak Tomaat, komkommer, courgette, aubergine, paprika, geroosterd vlees, gevogelte, wild, vis, spinazie. Pasta met roergebakken spinazie en knoflook, honingdressing voor op gegrilde sla, stamppot van verse kruiden met geitenkaas, spiesjes gegrilde courgette en aubergine. Blaadjes van de takjes rissen, voor het gebruik kneuzen en met het gerecht meestoven. Niet te veel (in een keer) toevoegen vanwege de sterk aromatische smaak.
Reageer op dit artikel