artikel

De rookworst klassiek, maar wel anders

Horeca

Quiche van rookworst geserveerd met mesclunsalade en een walnootvinaigrette Voeg aan de vulling (een mengsel van spek, eieren, melk, crème en kaas) van een normale quiche van brisédeeg plakjes rookworst, champignon en geraspte nootmuskaat toe. Bak de quiche af.Serveer de quiche warm met een mesclunsalade aangemaakt met een vinaigrette van walnootolie, walnoten, citroensap, zout en […]

Quiche van rookworst geserveerd met mesclunsalade en een walnootvinaigrette

Voeg aan de vulling (een mengsel van spek, eieren, melk, crème en kaas) van een normale quiche van brisédeeg plakjes rookworst, champignon en geraspte nootmuskaat toe. Bak de quiche af.
Serveer de quiche warm met een mesclunsalade aangemaakt met een vinaigrette van walnootolie, walnoten, citroensap, zout en peper.

Pompoensoep met in de oven geroosterde pompoen, pompenpitten en rookworst

Maak stukken pompoen schoon. Snij de helft in stukjes en kook deze gaar in wat kippenbouillon met een scheutje room. Snijd de rest van de pompoen in partjes, smeer ze in met wat olijfolie en peper en rooster de pompoen in de oven.
Verwarm de rookworst zoals aangegeven op de verpakking. Pureer intussen de pompoensoep met de staafmixer en breng het geheel op smaak met peper en zout. Frituur de pompoenpitten in wat olijfolie en bestrooi ze met wat zout.
Verdeel de geroosterde pompoen over de borden en schep er de soep op. Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze aan de soep toe. Maak het geheel af met de pompoenpitten en wat fijngesneden bieslook.

Runderbouillon met rookworst, crème fraîche en rode bietjes

Maak een krachtige bouillon van rundvlees, groenten en kruiden. Passeer de bouillon door een doek en voeg een garnituur van wortelen, prei en groene kool toe. Laat de groenten in de bouillon beetgaar worden.
Pocheer er vervolgens stukjes rookworst in. Serveer de bouillon heet, met crème fraîche en rode biet.

Gebraden fazant met rookworst, spek en zuurkool

Bestrooi fazanten met witte peper uit de molen en braad ze lekker traditioneel. Zet zuurkool op met zuurkoolspek, een ui en een laurierblaadjes. Laat het geheel vijf minuten rustig koken en draai daarna het vuur uit.
Voeg de kleine rookworsten toe aan de zuurkool en verwarm ze op deze manier met een deksel op de pan. Snijd de fazanten in delen en het zuurkoolspek in plakken.
Verdeel de zuurkool over de borden. Serveer er de fazanten, zuurkoolspek, rookworst en een mosterdjus bij. Lekker met een mooie zalvige aardappelpuree.

Salade met rookworst, linzen en een gepocheerd ei met portdressing

Kook linzen met een bouquet garni gaar. Maak een dressing van extra vierge olijfolie, portazijn en veel gesnipperde sjalotjes. Pocheer eieren kort in water met een beetje citroensap.
Snijd een rookworst in dunne plakjes en meng de worst met de linzen en de dressing. Breng de salade op smaak met zout en peper en schap de salade op platte borden en leg er de gepocheerde eieren op.

Gevulde tomaten met een risotto van rookworst en courgettes

Snijd het kapje van tomaten af en verwijder de zaden. Maak een risotto met veel groene kruiden, blokjes rookworst en courgette. Vul de tomaten met de risotto en laat ze gaar worden in de oven met bovenop een klontje boter, laurier en tijm.
Serveer de tomaten in diepe borden met het vrijgekomen vocht uit de ovenschaal.