artikel

<strong>Oosterscheldekreeft met basilicummayonaise </strong>

Horeca

voorgerecht Ingrediënten voor 4 personen: 2 eidooiers (gepasteuriseerd), op kamertemperatuur 1 eetlepel witte-wijnazijn 1 eetlepel Dijonmosterd 2,5 dl maïsolie 60 gram basilicum (alleen de blaadjes) 2 eetlepels olijfolie zout en versgemalen peper 2 verse ongekookte Oosterschelde kreeften* à 450 gram, over de lengte doormidden gesneden vers knapperig brood, om erbij te serveren Extra nodig: grillpan, […]

oosterscheldekreeftvoorgerecht
Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 eidooiers (gepasteuriseerd), op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel witte-wijnazijn
  • 1 eetlepel Dijonmosterd
  • 2,5 dl maïsolie
  • 60 gram basilicum (alleen de blaadjes)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en versgemalen peper
  • 2 verse ongekookte Oosterschelde kreeften* à 450 gram, over de lengte doormidden gesneden
  • vers knapperig brood, om erbij te serveren

Extra nodig: grillpan, vijzel, kreeftentang

Bereidingswijze:
Begin met de mayonaise. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zet de kom op een natte theedoek op het aanrecht om het schuiven tijdens het kloppen tegen te gaan. Klop in een grote kom met een garde de eidooiers, azijn en mosterd door elkaar. Voeg al kloppend druppelsgewijs en geleidelijk de olie toe. Net zo lang tot alle olie is gebruikt en zich een mooie mayonaise heeft gevormd. Stamp in de vijzel het basilicum fijn. Meng de basilicumpuree door de mayonaise en voeg zout en peper naar smaak toe.

Draai de poten met de scharen voorzichtig van de kreeft af. Deze worden apart gegrild omdat ze wat meer tijd nodig hebben dan het lijf. Kleine pootjes kun je rustig laten zitten.

Verhit de grillpan tot zeer heet voor (de walm moet er vanaf komen). Gril eerst de scharen van de kreeft in 10-12 minuten gaar. Bestrijk intussen het kreeftenvlees in de staarten met olie. Leg de kreeftenstaarten met het vlees naar beneden in de grillpan en rooster ze 4 minuten. Keer de staarten en gril ze nog 2 minuten. De schaal van de kreeft is nu oranjerood van kleur.

Serveer de kreeft met de mayonaise en knapperig brood. Kraak de scharen aan tafel met de kreeftentang.

Wijntip
Als je dan toch aan de kreeft gaat, kies dan ook een prachtige wijn. Vraag je wijnhandelaar om een mooie witte Bourgogne, bij voorkeur een schitterende Meursault.

*Het kreeftenseizoen van Oosterscheldekreeft duurt van 1 april tot 15 juli.