artikel

<strong>Preisoep met Zeeuwse oesters </strong>

Horeca

maaltijdsoepIngrediënten voor 4 personen: 2 eetlepels boter 1 ui, gesnipperd 500 gram jonge prei, fijngesneden 3 kruimige aardappels, geschild en in blokjes zout en versgemalen peper 250 ml slagroom 12-16 Zeeuwse oesters Bereidingswijze:Smelt de boter in een ruime pan met dikke bodem en fruit de ui 5 minuten op een matig vuur. Schep er de […]

preisoep met zeeuwse oestersmaaltijdsoep
Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 eetlepels boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500 gram jonge prei, fijngesneden
  • 3 kruimige aardappels, geschild en in blokjes
  • zout en versgemalen peper
  • 250 ml slagroom
  • 12-16 Zeeuwse oesters

Bereidingswijze:
Smelt de boter in een ruime pan met dikke bodem en fruit de ui 5 minuten op een matig vuur. Schep er de prei en de blokjes aardappel door en voeg wat zout en peper naar smaak toe. Schenk 3 dl water en de room bij het preimengsel. Zet het vuur laag en laat het geheel 15 tot 20 minuten zachtjes koken.

Maak intussen de oesters open en haal ze eruit (zie kader); vang het oestervocht op. Houd 4 oesters heel voor de garnering. Snijd de rest van de oesters in stukjes.

Voeg het oestervocht aan de soep toe en pureer de soep met een staafmixer. Proef en voeg eventueel wat zout en peper toe.

Schep de soep in kommen of diepe borden en meng de gehakte oesters door de soep. Garneer elk bord met een hele oester.

wijntip:
Deze soep verdient een feestelijke wijn. Drink er champagne bij of kies het perfecte oesterwater bij uitstek: Chablis. Voor een iets ongewonere maar spannende combinatie kun je een goede Muscadet nemen. Haal die het liefst bij een speciaalzaak want Muscadet uit de supermarkt is over het algemeen vrij zuur.