artikel

Creoolse Pom

Horeca

Ingrediënten: een hele kip, met botten in stukken 1 pak tajer, diepvries 1 flinke plak zoutvlees 1 flinke bos fijngesneden selderij eventueel een bosje fijngesneden blad van de Maggiplant 4 of 5 vleestomaten, ontveld en in stukken snijden 2 fijngesneden uien 2 à 3 fijngesneden knoflooktenen sap van 4 verse zurige sinaasappels of: 2 à […]

Ingrediënten:

  • een hele kip, met botten in stukken
  • 1 pak tajer, diepvries
  • 1 flinke plak zoutvlees
  • 1 flinke bos fijngesneden selderij
  • eventueel een bosje fijngesneden blad van de Maggiplant
  • 4 of 5 vleestomaten, ontveld en in stukken snijden
  • 2 fijngesneden uien
  • 2 à 3 fijngesneden knoflooktenen
  • sap van 4 verse zurige sinaasappels of: 2 à 3 sinaasappels en het sap van 2 limoenen eventueel citroenen
  • zwarte peper
  • zout
  • beetje nootmuskaat
  • een maggiblokje (kip),
  • olie
  • roomboter
  • eventueel piccalilly en 2 theelepeltjes suiker

Bereidingswijze:
1. Ontzout het zoutvlees door het drie à vier keer in vers water uit te koken, snijd het vervolgens in dobbelstenen. Ontdooi de pomtajer.

2. Wrijf de kipdelen in met zout, zwarte peper en klein beetje nootmuskaat.

3. Verhit de olie in een pan met klein klontje boter (tegen het spatten) voeg de kipdelen en het zoutvlees toe, aanbakken tot de kip lichtbruin is.

4. Voeg de fijngesneden ui, knoflook, tomaten, selderij en een kopje water toe, breng de jus aan de kook. Voeg nu het blokje toe (anders lost het niet goed op). Veel jus is belangrijk, de kip moet onderstaan, voeg eventueel wat water toe. Laat de kip een tijdje in de saus sudderen.

5. Doe ondertussen de ontdooide tajer in een bak, roer hier tweederde van de jus door. Voeg het sinaasappelsap (en/of limoensap) toe, eventueel een paar lepeltjes piccalilly (niet teveel).

6. Roeren en op smaak brengen met zout en peper en een klein beetje nootmuskaat. Goed mengen en af en toe proeven. Roer eventueel 2 theelepeltjes suiker door de jus.

6. Vet een glazen schaal in met roomboter. Doe een laagje tajer in de schaal, schep de kipdelen uit de jus en leg die op de tajerlaag. Giet een beetje van de resterende jus over de kipdelen, bedek deze met de resterende tajer. Giet het restant van de jus over de bovenkant en leg er 6 stukjes roomboter op -zo wordt de pom bruin.

7. Bak de pom in een hete oven tot de bovenkant een diepe goudgele kleur heeft. Prik tussendoor met een satéprikker in de pom. De pom is gaar als de prikker er droog uitkomt.