artikel

Recept Ananaschutney

Horeca

Ingrediënten voor 1 pot van 350 ml:

  • 500 gram verse ananas
  • 1 theelepel zout
  • 1 grote appel (Elstar)
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 1/4 liter kruidenazijn
  • 200 gram suiker
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1/2 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 50 gram rozijnen

Benodigheden:
ananaschutneySnijd de ananas in plakken van 1 cm dik. Snijd de schil van de plakken en verwijder ook de harde kern. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Pel de tenen knoflook en schil de gember.

Hak de knoflook en gember heel fijn (in de keukenmachine). Meng in een roestvrijstalen pan de azijn met de suiker, knoflook, gember, sambal, kaneel, koriander, komijn en peper en breng dit al roerende aan de kook. Los al roerende de suiker op. Schep de ananas en rozijnen erdoor en laat het geheel 3-40 minuten pruttelen tot een dikke chutney ontstaat.

Als de pot niet is gewassen in de afwasmachine was ze dan af in heet water met soda, spoel ze goed af en laat ze tot gebruik omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.

Zet de pot rechtop op de theedoek en vul hem tot aan de rand met hete chutney. Sluit de pot direct af en zet hem 5 minuten op hun kop. Keer de pot weer en laat de chutney afkoelen. Plak er een etiket met naam en bereidingsdatum op. De chutney is in de koelkast nog zeker 1-2 maanden te bewaren.

Gebruik:
Serveer de chutney bij geroosterde kip, lamsvlees of rundvlees.

Bereidingstijd:
ca. 1 uur.