artikel

Salades met de X-factor

Horeca

De maaltijdsalade heeft zich ontwikkeld tot een populair terrasgerecht. Wie zich hiermee echt wil onderscheiden, maakt volgens Meesterkok Angelique Schmeinck salades met de X-factor. ‘Ik noem het ook wel supersalades. Met net die extra’s waarvoor mensen terugkomen.

Salades met de X-factorTips van de meesterkok

  • Snijd sla niet, maar scheur de blaadjes kort voor bereiding. Zo gaan de blaadjes niet ‘bloeden.
  • Er is niets mis met kropsla. Verse sla van de koude grond is ontzettend lekker. Doe daar meer mee.
  • Gooi slanerfjes niet weg. Ze zijn erg lekker en kunnen zelfs worden geroerbakt.
  • Er zijn veel slasoorten met eigen smaakkenmerken. Zachtzoet (kropsla, bindsla en Little Gem, bitter (radicchio en frisé) en peperig (rucola).

Inspiraties van de meesterkok

  • Salade met oosterse invloeden als zeewier met rammenas, gekonfijte eend, gembervinaigrette, shii-take en enoki.
  • Salade van knapperige, zoetzuur gemarineerde spitskool en dragon met gerookte paling of verse makreel en mierikswortelcrème.
  • Salade van jonge spinazieblaadjes met sinaasappelstroop, gegrild scharrelkipje of scharrelkippenbout en geschaafde rauwe champignons.
  • Salade van nieuwe aardappels met gemarineerde ansjovis, drieminuten-etije, spekkruimels en doppertjesmayonaise.

Recepten salades:
» Salade van zoetzure rode bietjes met appelstroop
» Couscoussalade met zoete aardappel en humus
» Salade van gegrilde courgette en aubergine