artikel

Amsterdamse crostini met ossenworst

Horeca

Ossenworst wordt vaak aan joodse migranten toegeschreven maar oorspronkelijk is een typisch Amsterdams product. Althans, het recept is Amsterdam, de ingrediënten komen uit het buitenland. In Noord-Holland werden in de zeventiende eeuw op grote schaal ossen geïmporteerd.De specerijen die zo kenmerkend zijn voor ossenworst kwamen uit Nederland-Indië. Ossenworst wordt in Amsterdam nog veel gegeten. In Amsterdamse cafés mogen plakjes ossenwordt met mosterd en Amsterdamse uien als borrelhap niet ontbreken.

Ingrediënten voor 12 stuks:

  • 12 sneetjes meergranen stokbrood
  • 2 eetlepels crème fraïche
  • 2 theelepels pittige mosterd
  • 75 gram veldsla
  • 200 gram ossenworst in 12 plakjes
  • 12 Amsterdamse uien, in stukjes
  • versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:
Rooster sneetjes stokbrood goudbruin. Meng in een kommetje crème fraïche met mosterd. Besmeer sneetjes brood met het mosterdmengsel.

Verdeel de veldsla over de sneetjes brood, leg de plakjes ossenwordt erop, garneer met uitjes. Maal er peper overheen en serveer uit.