artikel

Elfstedenbliksem

Horeca

Hete bliksem, een stamppot van appel, aardappel en spek, werd van oudsher op veel plaatsen in Nederland gegeten. In Friesland wordt het gerecht ook met stoofpeertjes in plaats van appel gemaakt.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kilo kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 600 gram panklare koolraap
  • gerookte spekreepjes
  • 400 gram stoofpeertjes
  • 150 ml melk
  • 3 bosuitjes
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:
Kook in een grote pan met een bodem water en wat zout aardappels en koolraap in ca. 20 minuten gaar. Bak intussen in een koekenpan spekreepjes op een matig vuur in ca. 5 minuten bruin en krokant. Laat het spek op keukenpapier uitlekken. Snijd intussen de stoofpeertjes in stukken.

Giet de aardappels en de koolrap af en stamp ze met melk tot een smeuïge stamppot. Roer spekjes, stoofpeer, bosui en azijn erdoor. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Verwarm zachtjes de stamppot al omscheppend nog ca. 2 minuten.