artikel

Slagerij van Raalte in Lutten

Horeca

SLAGERSWERELD – In het Overijsselse Lutten is de slagerij van Jan en Alie van Raalte gevestigd. Zelfs slachten is voor het slagerspaar een absolute voorwaarde. Als dat niet meer mag, stoppen ze met de slagerij.

Het jonge slagersechtpaar Jan (42) en Alie (41) van Raalte nam in 1997 een slagerij over in het Overijsselse Lutten, een paar kilometer boven Hardenberg. Tot die tijd werkten zij in de slagerij van Jan’s ouders in Hoogeveen.
Jan Van Raalte: ‘De slagerij in Lutten voldoet zeker niet aan alle vestigingsregels. Slechts 2300 inwoners en verder nog maar één winkel, een supermarkt. Bovendien is de slagerij ook nog eens gelegen aan het uiteinde van een zeer langgerekt dorp. Maar de aanwezigheid van een slachtplaats gaf de doorslag. Ik kon door met mijn hobby.’
In 2002 werden werkplaats en slachtplaats verbouwd. Alles werd vernieuwd volgens de strengste wettelijke eisen. Van Raalte slacht nu ongeveer acht tot tien runderen per week en 35 tot 40 varkens. Voor zijn eigen winkel versnijdt hij twee runderen en dertien varkens.
In 1997 begonnen Jan en Alie samen, zonder personeel. Nu hebben ze drie fulltimers en vier parttimers op de loonlijst staan.
Het rundvlees heeft een U+ kwaliteit met een goede vleesstructuur en weinig vet.
De toonbank werd in 2005 uitgebreid van 5,5 naar 9 meter. Daarnaast werd de presentatie dieper. Ook kreeg de winkel een zelfbedieningsmeubel. De gemiddelde besteding is met 35 euro hoog.
Het gezegde ‘Wat de boer niet kent, eet hij niet’, gaat niet op in Lutten. Steeds meer specialiteiten blijven in het assortiment. Al bestaat de top vijf nog altijd uit: gehakt, rookworst, stoof/braadlappen, karbonades en slavinken.
Het slagersechtpaar kijkt positief naar de toekomst. Op alle fronten zit groei: gemaksartikelen, specialiteiten, huisslachtingen, barbecue en de eigen vleeswaren. De consument heeft vertrouwen in een controleerbaar stukje vlees uit de regio.
 
De groei van de afgelopen jaren heeft de slagerij te danken aan de ligging. Juist niet in het centrum, of in een dichtbevolkt gebied. maar aan de rand van het dorp. De mensen komen vanuit de gehele regio, met de auto. De slagerij is gelegen op een kruising van twee belangrijke N-wegen. De N377 en de N343. Daarnaast zijn er gratis parkeerplaatsen voor de deur.
Omdat de mensen niet dagelijks bij Slagerij van Raalte komen, ligt de gemiddelde besteding hoog: 35 euro per klant. Jan en Alie: ‘Sommige mensen komen eens per week, anderen eens per maand.’

Tekst: Ronald Kroezen
Foto’s: Michel Zoeter