artikel

Achtmaal een verse, schone krop

Horeca

Dankzij de kasteelt kan sla jaarrond op de kaart staan. Ook in gebieden waar het weer de teelt in de koude grond toelaat, komt sla vaak vanonder glas. Koks zijn immers dol op een schone krop, en buiten hebben regen, modder en wind vrij spel.

Van de verschillende slasoorten kan dankbaar gebruikt worden gemaakt voor garneringen en salades. Klik onderin dit artikel de diverse linken aan voor een heerlijk slarecept en tips voor saladegarneringen.



IJsbergsla


Smaak: zeer neutraal van smaak. Het is echt de dressing die smaak aan deze sla moet geven.

Lekker in/als/bij:als Oosters bijgerecht zeer kort roerbakken en op smaak brengen met gember, knoflook en zoete ketjap.

Bijzonderheid: oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Lang houdbaar. Lekker knapperig.

Prijs: € 0,95 per krop
Lollo Rosso/Lollo Bionde

Smaak: licht bitter.

Lekker in/als/bij: garnering op broodjes en salades dankzij fijne rand.

Bijzonderheid:deze sla komt oorspronkelijk uit Italië. Ongeveer twintig jaar geleden kwamen de eerste kroppen op de Nederlandse markt. De rode kleur komt van een pigment genaamd anthocyaan. In het verleden was de lollo veel bitterder. Nieuwe rassen zijn zachter van smaak.

Prijs: € 0,65 / 0,55 per krop.


Eikenbladsla (Rood/Groen)


Smaak: de op eikenblad gelijkende bladen smaken licht nootachtig.

Lekker in/als/bij: een gemengde salade met een vinaigrette van olie, azijn, kappertjes, gehakte ui, peterselie, dragon, kervel en bieslook.

Bijzonderheid: de rode variant komt het meest voor. Beide soorten zijn zeer beperkt houdbaar.

Prijs: € 0,65 per krop.


Bindsla


Smaak: zoetig en knapperig.

Lekker in/als/bij: garnering op sandwiches.

Bijzonderheid: een van de oudste vormen van sla. In geschriften uit Egyptische piramides staan al afbeeldingen van bindsla, ook wel Romaanse of Romeinse sla genoemd. Deze naam dankt de sla aan het feit dat de Romeinen hem op het Griekse eiland Kos ontdekten en naar Rome brachten.

Prijs: € 1,45 per krop.


Botersla/Kropsla


Smaak: zoet en zacht, beetje vettig.

Lekker in/als/bij: stoven en op smaak brengen met peper en zout. Of traditioneel als garnituur bij zware salades.

Bijzonderheid: botersla bestond, in een minder kroppende vorm, al in de 18e eeuw. Veredelingstechnieken hebben geleid tot de krop sla die nu bekend is. In Frankrijk lijkt botersla aan een tweede jeugd te beginnen, waarbij vooral de gele harten populair zijn.

Prijs: € 0,70 per krop.


Little Gem


Smaak: zeer zoet voor een slasoort.

Lekker in/als/bij: door de korte stevige bladeren zijn ze geschikt om mee te dippen.

Bijzonderheid: zeer populair in Groot-Brittannië. Little gem lijkt op bindsla. Meestal wordt alleen het zoetige hart gegeten, dus zonder de buitenbladeren.

Prijs: € 1,85 per twee stuks
Bataviasla (Rood/Groen)

Smaak: licht zoetig, knapperig (hoewel niet zo knapperig als ijsbergsla).

Lekker in/als/bij: een gemengde salade met kruiden en een heel lichte dressing van olie en azijn.

Bijzonderheid: kort na de Middeleeuwen ontstaan door een spontane mutatie. In Europa vooral in Frankrijk en Spanje geteeld.

Prijs:€ 1,85 per krop


Veldsla


Smaak: licht nootachtig.

Lekker in/als/bij: rauw verwerkt in salades, met verkruimeld hardgekookt ei en citroensap of een vinaigrette. Ook lekker in combinatie met fijngehakte bieten.

Bijzonderheid: er zijn twee variëteiten verkrijgbaar: lichtgroene jonge blaadjes en wat oudere donkergroene blaadjes, die wat steviger zijn. De jonge veldsla is vooral populair in België en Nederland. Fransen en Duitsers zijn meer gecharmeerd van de donkergroene blaadjes. Veldsla bevat relatief veel ijzer en vitamine C.

Prijs: € 13,50 per kilo