artikel

Envelopjes met hazenragout, kruidkoek en Hertog Jan Winterbier

Horeca

Ingrediënten voor vier personen:

450 gram hazenvlees, ontbeend
een ui
twee theelepels gekneusde jeneverbessen
twee dunne plakjes kruidkoek
twee eetlepels roomboter
twee eetlepels zonnebloem- of olijfolie
een takje tijm
8 plakjes bladerdeeg van 12 cm x 12 cm (diepvries)
1,5 dl wild- of gevogeltebouillon
1,5 dl Hertog Jan Winterbier (flesje van 30 cl)
een geklutst ei
eikenbladsla en ijsbergsla
acht eetlepels veenbessencompote
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Het bladerdeeg ontdooien.

Het ontbeende hazenvlees in blokjes snijden. Een mengsel van boter en olie verhitten in een braadpan en hierin de blokjes aanbraden. De in stukjes gesneden ui even mee braden.

Hittebron verlagen en de bouillon, gekneusde jeneverbessen, takje tijm erbij doen. Gedurende ruim anderhalf uur gaar stoven.

Twintig minuten voor het einde van de stooftijd het bier en de verkruimelde kruidkoek erdoor roeren en verder stoven.

Takje tijm verwijderen. Op smaak brengen met peper en zout en de saus eventueel binden met allesbinder.

De oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.

In het midden van de plakjes bladerdeeg wat hazenragout plaatsen en in de vorm van een envelopje vouwen. Het deeg wat aan elkaar drukken en bestrijken met wat geklutst ei. De envelopjes over een ovenschaal of bakplaat verdelen en in de oven plaatsen.

De ovenstand op 180 graden Celsius zetten.

Eruit halen als de bovenkant van de envelopjes goudbruin van kleur en wat knapperig is geworden.

De sla goed wassen, laten uitlekken en over de borden verdelen. De envelopjes hierop plaatsen, vergezeld van de veenbessencompote.

Drink hierbij een gekoeld glas Hertog Jan Winterbier (op keldertemperatuur).