artikel

Espresso: kwaliteit, vers en sfeer

Horeca

Een espressoapparaat zet de koffie onder druk. Het apparaat bereidt in zo’n dertig seconden twee, vier, zes of acht (afhankelijk van de grootte van het apparaat) kopjes espressokoffie.

Apparatuur

  • automatisch: apparaat doet alles zelf na één druk op de knop en produceert constante koffiekwaliteit met een optimaal gebruiksgemak
  • handmatig: vul zelf filterhouder met gemalen koffie, druk het goed aan en hang houder met bajonetsluiting onder apparaat
  • apparaat heeft heetwaterdrukknop of –kraan voor thee

  • apparaat biedt mogelijkheid tot opkloppen melk voor cappuccino en het opwarmen van chocolade

Espressokoffie

  • zelf bonen malen, levert de beste espresso op. Er is ook speciale, extra fijn gemalen koffie in de handel. Espresso van een Arabicamelange bevat minder cafeïne.
  • stel elektrische koffiemolen goed af: een te grove maling levert slappe koffie, een te fijne maling te sterke koffie. Bovendien duurt het zetten in het laatste geval te lang

Kenmerken espressokoffie

  • systeem waarbij kop voor kop verse koffie wordt bereid
  • pompdruk moet negen atmosfeer zijn
  • zettemperatuur 88 – 92 graden Celsius
  • zeven gram koffie per kop
  • doorlooptijd twee koppen koffie bedraagt 25 seconden
  • crèmelaag is herkenningspunt

    Voordelen espressoapparatuur

  • verse, kwalitatief goede koffie
  • goed imago: genieten, sfeer, compleetheid

    Nadelen espressoapparatuur

  • investeringkosten hoog
  • kostprijs per kopje hoog
  • vergt veel onderhoud
  • personeel heeft kennis nodig van apparatuur