artikel

Fileren platvissen

Horeca

Voor het fileren van platvissen gaat u als volgt te werk: Leg de vis met de donkere huid naar boven en de staart naar u toe op een plank. Snijd met een scherp mes de kop weg. Snijd dan in een rechte lijn van staart tot kop tot op de ruggengraat. Steek de punt van […]

Voor het fileren van platvissen gaat u als volgt te werk:

  • Leg de vis met de donkere huid naar boven en de staart naar u toe op een plank.
  • Snijd met een scherp mes de kop weg.
  • Snijd dan in een rechte lijn van staart tot kop tot op de ruggengraat.
  • Steek de punt van het mes bij de kop onder het vlees en werk van kop tot staart.
  • Houd het mes bijna plat tegen de graten en maak de visfilet los met een schrapende beweging.
  • Doe dat ook met de andere filet en de twee filets aan de andere zijde.
  • Verwijder eventueel losse graatjes met een vispincet.

Het vel verwijdert u als volgt:

  • Leg de filet met de velkant naar beneden en de staart naar u toe op een plank en pak de filet bij de staartkant vast.
  • Steek een puntig plat mes tussen het visvlees en het vel en snijd met een zagende beweging de filets los, terwijl u het vel strakt houdt.