artikel

Filterapparatuur

Horeca

Bij filterkoffie besproeit het water de gemalen koffie. Een kan of container vangt de koffie op. Bij filterkoffie wordt in één keer een aantal liters koffie bereid.
Er zijn twee hoofduitvoeringen van filterkoffie: snelfilterapparaten en rondfilterapparaten. In beide gevallen vloeit water met een temperatuur van 97 – 98 graden Celsius over een met gemalen koffie gevulde filter. Het serveren van koffie is mogelijk nadat het volledige proces is voltooid.


Milieutips

Snelfilterapparaten

  • puntige filters met daarin papieren filterzak
  • zetcapaciteit varieert van één tot twee liter

       (8 – 16 koppen) in vijf tot zeven minuten
  • ingebouwde warmhoudplaat voor koffiepot
  • koffie bewaren in glazen kan
  • kan veelal ook geschikt voor uitserveren
  • apparaat neemt weinig plaats in
  • handig voor het regelmatig zetten van niet te grote

        hoeveelheden koffie

    Rondfilterapparaten

  • handig voor het serveren van grote hoeveelheden

        koffie op een vast tijdstip
  • tot veertig liter koffie in twintig tot veertig minuten
  • gebruikt standaardmaling koffie, deze is wat fijner

        dan een snelfiltermaling. Tip: verdeel de koffie

        goed over het filter
  • systeem veelal met wateraansluiting
  • koffie wordt opgevangen in (verplaatsbare) container
  • koffie blijft in container langer op temperatuur

        dan op warmhoudplaat

    Volautomatische filterapparatuur

  • vooral handig voor (grotere) ondernemingen die de hele dag door grote

        hoeveelheden koffie nodig hebben
  • apparaat zet automatisch nieuwe koffie als het niveau onder ingestelde

        hoeveelheid komt
  • doortappen tijdens zetten
  • bij goed instellen altijd verse koffie

    Kenmerken van filterkoffie

  • drukloos
  • bewaartemperatuur circa 85 graden Celsius
  • gemiddeld 50 gram koffieverbruik per liter
    Tips voor de lekkerste filterkoffie
    Leveranciers