artikel

Filterapparatuur

Horeca

Bij filterkoffie besproeit het water de gemalen koffie. Een kan of container vangt de koffie op. Bij filterkoffie wordt in één keer een aantal liters koffie bereid.
Er zijn twee hoofduitvoeringen van filterkoffie: snelfilterapparaten en rondfilterapparaten. In beide gevallen vloeit water met een temperatuur van 97 – 98 graden Celsius over een met gemalen koffie gevulde filter. Het serveren van koffie is mogelijk nadat het volledige proces is voltooid.

Snelfilterapparaten

  • puntige filters met daarin papieren filterzak
  • zetcapaciteit varieert van één tot twee liter

    (8 – 16 koppen) in vijf tot zeven minuten
  • ingebouwde warmhoudplaat voor koffiepot
  • koffie bewaren in glazen kan of thermoskan
  • kan veelal ook geschikt voor uitserveren
  • apparaat neemt weinig plaats in
  • handig voor het regelmatig zetten van niet te grote

    hoeveelheden koffie

    Rondfilterapparaten

  • handig voor het serveren van grote hoeveelheden op een vast tijdstip
  • tot veertig liter koffie in twintig tot veertig minuten
  • gebruik standaardmaling koffie, deze is wat fijner

    Tip: verdeel de koffie goed over het filter
  • systeem veelal met wateraansluiting
  • koffie wordt opgevangen in (verplaatsbare)container
  • koffie blijft in container langer op temperatuur dan op warmhoudplaat

    Volautomatische filterapparatuur

  • vooral handig voor (grotere) ondernemingen die de hele dag door grote

    hoeveelheden koffie nodig hebben
  • apparaat zet automatisch nieuwe koffie als het niveau onder ingestelde

    hoeveelheid komt
  • doortappen tijdens zetten
  • bij goed instellen altijd verse koffie

    Kenmerken van filterkoffie

  • drukloos
  • bewaartemperatuur circa 85 graden Celsius
  • gemiddeld 50 gram koffieverbruik per liter