artikel

Hardheid water bepaalt smaak

Horeca

Minerale stoffen geven smaak aan het water. De hardheid van water geeft aan hoeveel minerale stoffen het water bevat. Filter- en espressokoffie en thee hebben allemaal hun eigen ideale waterhardheid.

Te zacht water

-Geeft koffie te weinig smaak

-Geeft koffie bittere smaak: koffiedeeltjes koeken aan elkaar in het filter waardoor de doorstroming vermindert. Hierdoor rekt de extractietijd en er komen teveel bittere delen in de koffie terecht.

Te hard water

-Bevat mineralen die koffie onaangename smaak geven

-Is slecht voor apparatuur: door de verhitting van het water vindt een sterke kalkafzetting plaats aan de binnenzijde van de leidingen en op de verwarmingselementen. De apparatuur werkt al spoedig niet goed.

Ideale waterhardheid

-Filterkoffie: 6 DH (DH = ‘Duitse graden’)

-Espressokoffie: maximaal 4 DH (daarom hoort er bij veel espressomachines een waterontharder).

-Thee: een zacht, zuiver en mineraalarm water. Een voorbeeld hiervan is Spa Reine. Miniraalarm water hoeft u niet door te koken.

‘In Valkenburg, waar de waterhardheid 21 DH is, proef je de Mergellandroute in je mond wanneer er geen waterontharder is geplaatst’.

Dees Duurinck van Koffiebranderij G. Peeze BV