artikel

Onderhandel over makelaars- en notariskosten

Horeca

Maak met de makelaar een duidelijke afspraak over de kosten bij de aan- en verkoop van onroerend goed. Dit voorkomt onverwachte betalingen. Een vast vooraf afgesproken bedrag is veelal goedkoper dan de uurteller van de makelaar laten lopen. Zoek concurrentie op. Ga vooraf met minimaal twee makelaars praten over de wijze van aanpak en over […]

Maak met de makelaar een duidelijke afspraak over de kosten bij de aan- en verkoop van onroerend goed. Dit voorkomt onverwachte betalingen. Een vast vooraf afgesproken bedrag is veelal goedkoper dan de uurteller van de makelaar laten lopen.

Zoek concurrentie op. Ga vooraf met minimaal twee makelaars praten over de wijze van aanpak en over de kosten. Bouw na uw keuze voor een makelaar een ‘escape’ in, zodat u kunt veranderen van makelaar.

Laat de makelaar een dagjournaal opstellen waarin alle handelingen van de makelaar staan omschreven. Zo kunt u de inspanningen van de makelaar goed beoordelen.

Zoek een makelaar die onafhankelijk en opgeleid is. Die niet in het eerste gesprek een opdrachtformulier onder uw neus schuift. en kies een makelaar die een opdracht durft te weigeren en doorzichtig te werk gaat.

De makelaars- en notariskosten zijn vrij en dus onderhandelbaar. Onderhandelen dus. Scherp uw onderhandelingstechniek aan met de gratis en doeltreffende cursus op www.zibb.nl. De sussesfactoren, valkuilen en diverse stijlen die de cursus behandelt, verbeteren uw onderhandelingstechniek.

Naar onderhandelingscurus