artikel

Top Tien Besparingsmogelijkheden

Horeca

Schakel, indien mogelijk, de ijsmachine ‘s nachts uit maar zet hem in ieder geval lager. (-10 graden Celsius). Dit bespaart water en energie. Zorg voor energiezuinige verlichting zoals TL of energiezuinige halogeenlampjes. Controleer de koelwatertemperatuur. Als deze te laag is, verdwijnt onnodig veel water in het riool. Maak de condensoren regelmatig schoon, dan kunnen ze […]

  • Schakel, indien mogelijk, de ijsmachine ‘s nachts uit maar zet hem in ieder geval lager. (-10 graden Celsius). Dit bespaart water en energie.
  • Zorg voor energiezuinige verlichting zoals TL of energiezuinige halogeenlampjes.
  • Controleer de koelwatertemperatuur. Als deze te laag is, verdwijnt onnodig veel water in het riool. Maak de condensoren regelmatig schoon, dan kunnen ze hun warmte goed kwijt.
  • Stap over op groene stroom. Die wordt vaak goedkoper aangeboden zoals bijvoorbeeld via Koninklijk Horeca Nederland.
  • Geburik een desinfectiemiddel op basis van actieve zuurstof. Het bespaart arbeid en water doordat minder hoeft te worden nagespoeld en is bovendien beter voor het milieu dan chloorhoudende middelen.
  • Kies voor waterbesparende spoelbakjes voor de ijsknijpers. Scheelt tot 40 kuub water per jaar en is bovendien hygienisch in het gebruik.
  • Bouw apparatuur, indien mogelijk, om naar luchtkoeling. Dat bespaart water. De terugverdientijd is twee tot vijf jaar.
  • Verplaats condesoren naar een koele plaats. Dat bespaart energie en eventuele warmteoverlast binnen het bedrijf vermindert.
  • Vraag bij vervanging naar energiezuinige apparatuur. Levert tot 50 procent besparing op water en energie op.
  • Schaf een warmtepomp aan. Het is een grote investering die bij een hoog koelwaterverbruik door subsidies aantrekkelijk kan zijn.