artikel

Voedingswaarden vis

Horeca

Vis en visproducten leveren waardevolle voedingstoffen. Ze zorgen voor eiwit van hoge kwaliteit, voor een uitstekende soort vetten, voor vitaminen en mineralen. Jodium is bijvoorbeeld één van die mineralen die nodig is voor een goed werkende schildklier. Vis is rijk aan jodium.

Onderstaand overzicht geeft weer hoeveel calorieën, eiwitten en vet de verschillende vissen bevatten. Daarbij is uitgegaan van porties van 100 gram en beste manier van klaarmaken.

Vissoort Bereiding Vet in grammen Kcal Eiwit

in grammen
100 gram Kabeljauw koken, stoven, pocheren 1 gram 105 23
100 gram Schelvis koken, stoven, pocheren 1 gram 100 22
100 gram

Wijting
koken, stoven, pocheren 1 gram 101 22
100 gram

Koolvis
koken, stoven, pocheren 1 gram 101 22
100 gram

Schol
koken, stoven, pocheren 2 gram 98 19
100 gram

Tong
koken, stoven, pocheren 2 gram 116 25
100 gram

Poon
koken, stoven, pocheren 7 gram 171 26
100 gram

Zalm
koken, stoven, pocheren 14 gram 200 25
100 gram

Forel
koken, stoven, pocheren 5 gram 138 23
100 gram Zeewolf koken, stoven, pocheren 3 gram 127 25
100 gram Zeeduivel koken, stoven, pocheren 3 gram 140 24
100 gram Makreel koken, stoven, pocheren 17 gram 248 24
100 gram

Haring
gezouten 10 gram 168 19
100 gram

Paling
gerookt 22 gram 269 18
100 gram Mosselen gekookt 4 gram 87 10
100 gram Garnalen gepeld 2 gram 90 18
100 gram Lekkerbek gebakken 13 gram 13 22
100 gram

Zalm
in blik 8 gram 8 20
100 gram

Zalm
gerookt 11 gram 11 25
100 gram Makreel gestoomd 26 gram 26 19
100 gram Sardines in blik 16 gram 16 21
100 gram

Haring
in ‘t zuur 16 gram 16 16
100 gram

Tonijn
in blik 11 gram 11 26
100 gram

Haring
gerookt 19 gram 19 22