artikel

Wine Professional: exclusief wijnevenement

Horeca

Speciale aandacht voor de smaak van de jonge wijnproever en activiteiten toegespits op de brede restaurantsecotr: beide vormen de rode draad op de interactieve vakbeurs Wine Professional 2006. Het exclusieve wijnevenement vindt gelijktijdig met de eerste drie dagen van Horecava plaats.

Wijn speelde 50 jaar geleden selechts een bescheiden rol in de Nederlandse eetcultuur. Wine Professional besteedt in het programma aandacht aan deze verandering en kijkt tegelijk naar de toekomst: hoe gaat de jonge wijn/horecaprofessinal om met wijn, welke prioriteiten en smaakvoorkeuren spelen voor hem/haar een rol?

Prijsuitreiking Huiswijnen van het Jaar

Restaurantwijn met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding: dat hoort bij de huiswijn, het visitekaartje van elk restaurant. De prijsuitreiking van de Nationale Huiswijncompetitie vindt dit jaar plaatsen tijdens de officiële opening van Horecava en Wine Professional. Op de vierde Horecava-dag worden de Huiswijnen van het Jaar bovendien gepresenteert tijdens een speciaal programma dat The Wine & Food Association verzorgt in de Arena van Horecava.

Interactiviteit met Nederlandse en buitenlandse chefs

Wine Professional kenmerkt zich door een doorlopend activiteitenprogramma op drie verschillende podia. Presentaties, wijn (-spijs)proeverijen, lezingen en masterclasses vormen net als de voorgaande jaren een uniek onderdeel van Wine Professional. Exposanten hebben op die manier de mogelijkheid hun producten in een bredere, aantrekkelijke context te presenteren. Vakbezokers kunnen er kennismaken met wijnproducten, wijnen proeven en vergelijken, al dan niet in combinatie met ter plaatse bereide, bijpassende gerechtjes. De medewerking van bekende chefs uit binnen- en buitenland maakt deze programmaonderdelen extra aantrekkelijk.

Vijftig jaar wijn in Nederland

Business to business: aandacht voor details

Mede vanwege de groeiende internationale belangstelling voor Wine Professional is de organisatie gericht op het creëren van een optimaal business-klimaat. Dit betektn naast een zorgvuldige selectie van deelnemers, activiteiten en bezoekers gepaste aandacht voor de juiste ambiance. Om topkwaliteit te garanderen zorgt de organisatie voor rust, goede temperatuur, glaswerk en service. Uiteraard is roken niet toegestaan.

Locatie:

Europafoyer Amsterdam RAI

Openingstijden:

9 – 11 januari 12.00 – 18.00 uur

Voor meer informatie en deelname kunt u contact opnemen metTessa Jansen, Jan Sebastian van Lissum of Jan van Lissum,e-mail info@thewinesite.nl of tel. 020 – 625 12 98.

Programma:

Maandag 9 januari:

  • Prijsuitreiking Nationale Huiswijncompetitie 2006: welke restaurants en cafés in Nederland schenken de fraaiste huiswijnen?
  • Wijn-spijs: topchef kookt bij Nieuwe Wereld-wijnen (i.s.m. Ad Bibendum)
  • Jacob Jan Boerma (De Leest) kookt bij top-Bourgogne (i.s.m. Goessens Wijnen)
  • Duitse wijnen in combinatie met Oosterscheldekreeft
  • Masterclass met wijnmaker Alvaro Palacios (Priorato) (i.s.m. Residence Wijnen)
  • Gastronomische Groote Club, een nieuw platform van producenten en leveranciers van gastronomische topproducten, reikt Awards uit voor bijzondere prestaties op gastronomisch gebied

Dinsdag 10 januari

  • Finale Graham’s Trophy: de ultieme competitie voor kenners en liefhebbers van portwijn, finalisten krijgen o.m. de opdracht zelf een portwijn te blenden
  • Ron Blaauw (Rest. Ron Blaauw) kookt bij de beroemde dessertwijnen van Château d’Yquem (i.s.m. Wijnkoperij Okhuysen)
  • Wijn/spijs: Topcabernet uit Californië (Darioush, Stag’s Leap Fay Vineyard, Viader, Joseph Phelps Insignia, Gallo Estate, Sebastiani cherryblock, Merryvale Profile, Francis Ford Coppola Rubicon), m.m.v. bekende chef (i.s.m. California Wine Institute)
  • Proeverij VOS- en VORS sherry; de absolute paradepaardjes van de sherryproducenten, minimaal 20 en 30 jaar oude wijnen met bijzondere gastronomische mogelijkheden (i.s.m. ICEX/Vinos de Jerez)
  • Verrassende wijn-spijscombinaties met Meesterkok Yeh
  • Masterclass met wijnmaker van Carmelo Rodero, Ribera del Duero (Proefschrifts Wijn van het Jaar)
  • Jonge Duitse wijnmakers uit de Pfalz presenteren hun rode wijnen nieuwe stijl
  • Finale Roussillon Dessert Trophée (i.s.m. Anneke TOT Pr)
  • Proeverij Palombini Espresso / Cognac

Woensdag 11 januari

  • Marc van Gulick (De Hoefslag) kookt bij wijnen van Beaucastel (Châteauneuf-du-Pape) (i.s.m. Sauter Wijnen)
  • Erik van Loo (De Zwethheul) kookt bij wijnen van Domaine Rostaing (Côte Rôtie) (i.s.m. Wijnkoperij Okhuysen)
  • Marcel van Lier en Stan Kerckhoffs, respectievelijk cuisinier en gastheer van restaurant Latour presenteren de wijn-spijscombinatie waarmee zij het 7e Grand Concours Laurent-Perrier wonnen
  • Jonge Chinese horecatalenten presenteren verrassende wijn-spijscombinaties
  • Champagne in combinatie met kaviaar en Jabugo 5 Jotas
  • Proeverij Canadese boutiquewijnen (i.s.m. Canada Food)
  • Dagelijks:

    • wijn-spijsproeverij met een Jeunes Restaurateurs-chef (i.s.m. Great Grapes)

    Dag nog onbekend:

    • Finale Palombini Pâtisserie Prijs: creëer een volwaardige dessertcombinatie met Palombini Espresso
    • Masterclass met Dirk Niepoort (Port / Douro)
    • Proeverij Portugese wijnen m.m.v. verschillende producenten
    • Proeverij Bourgogne (i.s.m. Wijnmakelaarsunie)