artikel

Zo berekent u goodwill

Horeca

Goodwill is het verschil tussen de zichtbare waarde en de betaalde (hogere) prijs. Factoren die de hoogte van de goodwill bepalen zijn: – goede naam bedrijf en/of personeel; – product; – locatie. Veelvuldig en eenvoudig maar door deskundige niet bewezen berekeningen om goodwill te bepalen zijn: A) Overwinst x levensduur x brutowinstpercentage B) Nettoresultaat x […]

Goodwill is het verschil tussen de zichtbare waarde en de betaalde (hogere) prijs. Factoren die de hoogte van de goodwill bepalen zijn:

- goede naam bedrijf en/of personeel;

- product;

- locatie.

Veelvuldig en eenvoudig maar door deskundige niet bewezen berekeningen om goodwill te bepalen zijn:

A) Overwinst x levensduur x brutowinstpercentage

B) Nettoresultaat x factor* (1 t/m 5)

* afhankelijk van ervaring, dienstjaren vorige eigenaar, leeftijd inventaris en machinepark.

Tip! Beginnende horecaondernemers, gedreven door hun enthousiasme en soms jeugdige overmoed, betalen regelmatig forse bedragen voor goodwill voor toekomstige inkomsten die nooit werden gerealiseerd. Pas hiermee op.