artikel

Bepaal uw overvalrisico

Horeca

Overvallers hebben een voorkeur voor bedrijven waar veel geld aanwezig is. En bent u ook nog in een grote stad gevestigd, dan bent u nog aantrekkelijker. Bepaal uw risico.

Bepaal uw overvalrisico

Hoeveelheid contant geld in uw bedrijf

Een overvaller komt over het algemeen alleen voor het aanwezige geld. Hoe minder geld er is, hoe kleiner de kans op een overval. Het geld dat op een afrekenpunt aanwezig is, moet regelmatig afgeroomd worden. Denk ook aan lockers waar bankbiljetten van 50 euro of meer direct worden ingestopt. Als stelregel kunt u hanteren: alleen wisselgeld in de kassa. De dagomzet of geld om een leverancier te betalen, horen niet in de kassa thuis. Een buitbedrag van maximaal een paar honderd euro is voor de dader over het algemeen niet de moeite waard.

Grotere steden

Bedrijven in grote steden lopen een groter risico. Meer dan de helft van de overvallen wordt gepleegd in steden met meer dan 100.000 inwoners (in Nederland zijn dit 20 steden). Ruim 70 procent van de overvallen vindt plaats in woongebieden met meer dan 50.000 inwoners.

Tijdstip

Vlak voor het openen van de winkel of net na sluitingstijd zijn gevaarlijke tijden. Maar ook in de wintermaanden piekt het aantal overvallen doordat dan meer bedrijven open zijn als het ’s avonds al donker is. Er is in het donker niet alleen minder sociale controle, maar ook zijn de ontsnapmogelijkheden groter. Verder vinden de meeste overvallen plaats op vrijdag. Dit geldt vooral voor winkels en geldinstellingen.

Reageer op dit artikel