artikel

De smaken van bier

Horeca

Voor het beoordelen van bier zijn drie kenmerken belangrijk: kleur, glans en smaak.

De smaken van bier

Kleur

De eerste opvallende eigenschap van het bier is natuurlijk de kleur. Blonde bieren zijn er in alle nuances: van gouden honingkleuren tot koperkleurige, naar rood neigende blonde bieren. De grote familie van amberkleurige bieren kent echter de meeste variaties: van lichtbruin tot rossig, van bijna roze tot roodbruin of oker.

Glans

De helderheid en glans zijn duidelijke tekens of het bier goed gebrouwen en bewaard is. Alhoewel troebelheid niet altijd een slecht teken hoeft te zijn. Talloze niet gefilterde tarwebieren, zoals witbier, zijn juist opzettelijk troebel gemaakt.

Smaak

Des te bitterder het bier, des te beter het helpt tegen de dorst. Het is echter de moutsmaak die uiteindelijk bepaalt of het bier lekker is of niet. Moutigheid maakt een bier vol, zacht of rond. Ook de ‘fruitigheid’ van het bier is een belangrijke smaakbepaler. Bij sommige bieren horen specifieke kenmerken, zoals zuurheid bij tarwebier, karamelsmaak bij bruin bier en kersensmaak bij kriek.

Biersoort Afkomst Kenmerken Serveren op Combinatie
Pilsener FR, BE, DU Ondergistend 8ºC Aperitief, lichte sauzen, sorbets
Bruin FR, BE Sterk gebrande mout 12-14ºC Vlees, wild en sauzen
Wit BE, DU Bovengistend 10-12º Vlees met saus, kaas
Bières de Garde NO-FR Bovengistend 10ºC Vlees met saus, digestief
Geuze BE Spontaangistend 10-12ºC Aperitief, sorbet, stoofschotels
Ale EN Bovengistend 10ºC Aperitief, rood vlees
Stout IE, EN Bovengistend 12-14ºC ’s Middags, oesters

Reageer op dit artikel