artikel

Extra controle tijdens en buiten werktijd

Horeca

Camera’s geven zicht op alle ruimten, ook op plaatsen waar niet doorlopend iemand aanwezig is. Camera’s hebben een preventieve werking. Opname van beelden vergroot de kans om plegers van misdrijven en overtredingen op te sporen en te vervolgen.

Extra controle tijdens en buiten werktijd

Met een camerabewakings- en observatiesysteem kunt u ruimtes en toegangen observeren. Deze beelden kunnen worden opgenomen en eventueel worden uitgeprint tot een foto. Tevens is het mogelijk met deze systemen, op afstand, door bijvoorbeeld een bewakingsdienst, uw pand te laten bekijken. Als u dat wilt is het technisch ook mogelijk om zelf thuis via de telefoonlijn live beelden op te vragen van de beveiligingscamera. Een beveiligingscamera is al te koop vanaf 300 euro, exclusief montage.

Beelden opslaan

Als u de camerabeelden wilt opslaan moet u naast de kosten voor een camera rekenen op zo’n 500 euro voor een video. Betere kwaliteit is te verkrijgen met digitale beelden. Een systeem voor digitale opslag is wel duur (2.500 – 10.000 euro) maar heeft een aantal voordelen ten opzichte van de vertrouwde videoband. Met name het terugvinden van beelden op een bepaalde tijd en datum gaat beduidend sneller en de beeldkwaliteit is stukken hoger.Als u meerdere camera’s nodig heeft, moet u tevens een multiplexsysteem aanschaffen. Dit systeem koppelt de beelden van alle camera’s. Prijsindicatie: van 600 tot 1.600 euro.

Niet zaligmakend

Goed toezicht geeft misschien een veilig gevoel, maar camera’s zijn niet zaligmakend. Ze zijn te saboteren (van binnen de organisatie) door ze te beschadigen, af te plakken of te blokkeren. Ook kan een dief zichzelf gemakkelijk onherkenbaar maken. Bovendien is vervolging aan de hand van camerabeelden vaak niet mogelijk als het cameratoezicht niet duidelijk in de winkel wordt aangekondigd (zie kader).

Verborgen cameratoezicht

Het gebruik van verborgen camera’s is aan strenge regels gebonden. Op deze wijze verkregen beelden vormen zelden een geldige bewijslast als het tot een rechtszaak komt, maar de confrontatie met de persoon in kwestie veelal voldoende om een bekentenis te ontlokken. Het stiekem filmen van werknemers is sinds 7 mei 2003 strafbaar. Het personeel moet hiervan eerst op de hoogte worden gesteld door middel van bijvoorbeeld een circulaire. Denk verder aan een duidelijk beleid bij het informeren van nieuwe werknemers. Op overtreding staat maximaal twee maanden celstraf of vijfduizend euro boete.

Reageer op dit artikel