artikel

Harvey Wallbanger

Horeca

De populariteit van cocktails is niet in de laatste plaats te danken geweest aan Engelse en Amerikaanse schrijvers en later aan filmmakers. In ‘cocktail age’, grofweg de periode tussen 1922 en 1936, was Somerset Maughem een van de trendsetters. In Parijs waren het Ernest Hemingway en Scott Fitzgerald die de toenmalige jetset voorgingen in het consumeren van cocktails. In hun boeken en toneelstukken was het bereiden, serveren en drinken ervan een manier om een bepaalde ambiance te scheppen en om een sociale groep voor het voetlicht te brengen. Hun oeuvre maakte de cocktail eerst sociaal acceptabel en later zelfs populair. Tegen de verdrukking in, zou je zeggen.

Harvey Wallbanger

In Amerika was er een sterke stroming geweest die de verkoop en het gebruik van alcohol wilde verbieden. Na afloop van de Eerste Wereldoorlog kregen de prohibitionisten hun zin. Zij wezen op het feit dat bier Duits was en dus kwalijk, en dat alcohol de Amerikaanse soldaat weerhield van topprestaties. Ook zouden kinderen van hongerlijdende Europese geallieerden beter af zijn als er brood werd gemaakt van graan in plaats van alcohol. Het gevolg was dat op 16 januari 1920 het achttiende amendement op de grondwet door 33 staten werd bekrachtigd, waarmee de drooglegging een feit was.

Desondanks werd de cocktail ook in Amerika razend populair, en drong uiteindelijk door tot in alle lagen van de bevolking. Op de olievelden mixten de Texas Oil Rig-werkers er met hun schroevendraaiers lustig op los. Hun cocktail was de Screwdriver, sinaasappelsap met wodka. En zo heeft elke cocktail zijn eigen geschiedenis. Zoals de Harvey Wallbanger, een variant op de Screwdriver. De uitvinder: Bill Doner, Newport Beach, Californië. De naam Harvey Wallbanger is ontstaan doordat een bekende surfer in Californië, teruggekeerd van het surfen altijd zijn surfboard tegen de muur knalde en vervolgens een Screwdriver met een Galliano float bestelde. Zodoende werd het drankje een Wallbanger genoemd en later Harvey Wallbanger.

Ingrediënten:

35 cc wodka

15 cc Liquore Galliano

vers sinaasappelsap

Bereidingswijze:

Doe ijsblokjes in een groot glas en schenk er de wodka in. Vul het glas vervolgens bijna helemaal op met sinaasappelsap en roer (stir) even. Giet nu voorzichtig de Galliano op het drankje, over de bolle kant van een lepel (deze techniek noemen we float). Daarna niet meer roeren. Vervangen we de wodka door tequila dan wordt het een Freddie Fuspucker.

Reageer op dit artikel