artikel

Start van het haringseizoen met veiling eerste vaatje

Horeca

Al geruime tijd voordat het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is aangevoerd en geveild, verkeert de haringvisserij in Nederland in gespannen afwachting. Reikhalzend wachten zij op de eerste maatjesharing, zodat ze kunnen vaststellen of de haring zich bij een gunstige temperatuur goed genoeg heeft kunnen voeden om het juiste vetgehalte op te bouwen.

Start van het haringseizoen met veiling eerste vaatje

Haringrecepten

Veiling eerste vaatje

De haringhandelaren stellen elk jaar in gezamenlijk overleg vast wanneer het seizoen beignt. Meestal is dat in de laatste week van mei. De Nederlandse reders brengen emmertjes met mosterd van de eerste vangst naar de visafslag in Scheveningen. Keurmeesters van de afdeling vis van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees beoordelen de nieuwe haring. De beste haring wordt als ‘eerste vaatje’ traditioneel diezelfde middag op de Scheveningse visafslag geveild. De opbrengst is bestemd voor een goed doel.

Alles over… Vlaggetjesdag!

Reageer op dit artikel