artikel

Wat is Hollandse Nieuwe?

Horeca

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water.

Wat is Hollandse Nieuwe?

In mei, als de haring een vetprecentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Deze duurt doorgaans tot juli. Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.

Start van het haringseizoen met veiling eerste vaatje

Uiterlijk en smaak:

Zodra de Hollandse nieuwe weer in het land is, willen honderdduizenden liefhebbers hem zo snel mogelijk proeven. Smaak, geur en uiterlijk vormen het gespreksonderwerp. Een perfecte Hollandse Nieuwe is goed ontbloed en heeft vrij blank vlees. De geur is fris en zilt, de rijping bepaalt het belangrijkste kenmerk: de smaak.

Wanneer de haring wordt aangeboden, bij voorkeur direct na het schoonmaken, mag hij geen restjes ingewanden of schubben meer bevatten. Een haring die enige tijd blijft liggen en aan de lucht wordt blootgesteld, gaat achteruit in kwaliteit. Het vet in de vis gaat onder invloed van zuurstof oxideren en de haring kan na verloop van tijd een ranzige smaak krijgen.

Regionale smaakvoorkeuren

Maagdelijk

Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd. Deze benaming wijst naar het biologsiche stadium waarin de haring zich bevindt. Op het moment dat Hollandse Nieuwe wordt gevangen, heeft zich nog niet opnieuw hom en kuit gevormd. Na het jaarlijkse paaien is de vis telkens weer ‘maagdelijk’. De aanduiding maatje is een verbastering van ‘maagdje’. In België is de Hollandse Nieuwe bekend als ‘maatjes’ en de Duitsers spreken van ‘matjes’.

Andere haringproducten

Reageer op dit artikel