artikel

Winnaars NK horeca 2008 bekend

Horeca

Elko Takx (leerling-kastelein), Dennis Huwaë (leerling-kok) en Kim Poortman (leerling-gastvrouw) zijn de winnaars van het Nationaal Kampioenschap Horeca 2008 voor leerlingen.

Winnaars NK horeca 2008 bekend

Elko Takx (leerling-kastelein), Dennis Huwaë (leerling-kok) en Kim Poortman (leerling-gastvrouw) zijn de winnaars van het Nationaal Kampioenschap Horeca 2008 voor leerlingen.

Elko Takx, werkzaam bij De Beyerd te Breda en leerling van De Rooi Pannen behaalde volgens de jury de eerste plaats doordat hij uitstekend overzicht had in het café en onder meer de beste cappuccino maakte.

Dennis Huwaë, medewerker bij Okura Hotel Restaurant Le Ciel Bleu te Amsterdam en leerling van het Koning Willem I College won de eerste prijs voor zijn opvallende en zeer geslaagde smaakcombinaties.

Kim Poortman, werkzaam bij Restaurant Hotel Merlet te Schoorl en leerling van ROC kop van Noord werd de overtuigende winnares bij het wedstrijdonderdeel gastheren/-vrouwen. Zij had volgens de jury een prima werkhouding en veel zelfvertrouwen.

Een korte impressie van de reacties van de winnaars 2008:

Elko Takx, Nationaal Kampioen leerling-kastelein 2008:

‘Cappuccino met een schuimhart’

“Als voorbereiding op het kampioenschap heb ik de ingrediënten van verschillende cocktails in mijn hoofd geprent. Ook heb ik bij mijn leerbedrijf, Café De Beyerd in Breda nog eens extra geoefend met het samenstellen van cocktails. Naast het maken van een alcoholvrije cocktail, kreeg ik tijdens het NK Horeca een opdracht voorgeschoteld over het rookverbod in de horeca. Daarvoor bedacht ik een strategische rookplek. Een ander wedstrijdonderdeel was het maken van een perfect kopje cappuccino. Voor de schuimkraag gebruik ik normaal gesproken volle melk. Maar omdat ik als laatste aan de beurt was, waren alle pakken verdwenen. Na een vergeefse zoektocht, besloot ik het toch maar met halfvolle melk te doen. Als goedmaker voor het lange wachten bood ik mijn gast een cappuccino aan met een hartje in het schuim.”

Kim Poortman, Nationaal Kampioen leerling-gastvrouw 2008:

‘Speciaal voor deze wedstrijd bedacht ik een kleurenthema’

“Voorafgaand aan het kampioenschap bedacht ik een speciaal kleurenthema. Tijdens de finale liet ik overal de tint goud terugkomen. Mijn menukaart had een gouden omslag en ik droeg een gouden stropdas. De kok met wie ik samenwerkte, verwerkte zelfs bladgoud in zijn gerechten! Samen vormden we een hecht team. Naast het serveren van gerechten aan de gasten, maakte ik een slecht gedekte tafel voor vier personen weer in orde. Er stonden bijvoorbeeld twee zoutvaatjes op, en er zat lippenstift op het wijnglas. De spannendste wedstrijdonderdelen vond ik het in plakjes snijden van kalfsrib en het hakken van kreeft. Mijn themakeuze en mijn spontane omgang met gasten bleken in ieder geval genoeg voor goud!”

Dennis Huwaë, Nationaal Kampioen leerling-kok 2008:

‘Je kookniveau vergelijken met dat van leeftijdsgenoten’

“Ik heb mezelf ingeschreven voor dit NK Horeca omdat ik het leerzaam vind om mee te doen aan vakwedstrijden. Je kunt jouw kookniveau vergelijken met dat van leeftijdsgenoten. Het lastige aan deze wedstrijd is niet zozeer het koken zelf, maar de tijdsdruk. In een mum van tijd moest ik voor vier personen een viergangendiner samenstellen, waaronder een vegetarisch gerecht en een gang met als hoofdingrediënten schaal- en schelpdieren. En dat alles op een klein campinggasstelletje. Tussen de bedrijven door keken vijf strenge SVH Meesterkoks mee over mijn schouders. Dat was dus best even zweten! Waarom ik heb gewonnen? De jury vond dat ik ondanks de tijdsdruk het hoofd goed boven water hield en daarom ook het meest constant presteerde.”

Reageer op dit artikel