artikel

Lowlands 2008 perfect cateringweer

Horeca

De diverse cateraars op het Lowlands-festival hebben afgelopen weekend goed geboerd. Mede dankzij het fraaie weer. Hans Kuipers, f&b manager van medeorganisator LOC7000 Events, gaf zelfs de kwalificatie ‘perfect cateringweer’ mee aan het driedaagse festijn in Biddinghuizen.

Lowlands 2008 perfect cateringweer

Met iedere dag een temperatuur van zo’n 20 graden en een vaak schijnende zon mochten de ongeveer 56.000 bezoekers zich in de handen knijpen. De verzorgers van eten en drinken ook. ‘Dit is perfect cateringweer’, lacht Kuipers vanachter zijn zonnebril. ‘ Het klinkt misschien gek, maar als het te warm is dan daalt de bierconsumptie. Een biertje klapt er dan te hard in bij de festivalganger. Bovendien wordt er bij dit lekkere weer ook meer gegeten.’

Lowlands zet in festivalland al jaren de trend als het gaat om goede catering. De keuze is reuze. Van Oosters tot Surinaams , van bier en fris tot cocktails en van frites tot falafel.

LOC7000 hecht zoveel waarde aan goede catering op de festivals en concerten die het (mede) organiseert of faciliteert, dat ze een speciale f&b manager, Kuipers dus, hebben aangesteld. Hij leidt Misset Catering rond langs alle (bijzondere) f&b outlets op het festivalterrein in de polder. Te beginnen bij de pers-/VIP tent waar cateraar André Amaro in zijn ´kerk´ de gasten verwent met vlees van het spit, king prawns en zelfs kreeft.

Hoewel relatief nog niet zo lang in dienst, is Kuipers´ hand al een beetje zichtbaar. Bijvoorbeeld bij de oer Nederlandse eetgelegenheid Van ’t Land. Tussen moderne versies van Hollandse meesters (o.m. Het Melkmeisje van Vermeer) en aardappelschillende cateringmedewerkers wordt aardappelsoep, boerenomelet en stamppot geserveerd.‘En bij de stamppot krijgt de gast altijd een vlaflip.’

Thee is hip

Ook de Theetuin komt (mede) uit de koker van Kuipers. ‘Samen met festivaldirecteur Eric van Eerdenburg opgezet. Thee is hip en zeker in zo’n relaxte setting als deze.’ De Theetuin staat in een, zoals Kuipers zelf zegt, ‘alternatief cateringhoekje’. Daar staan ook de outlets waar pizza wordt gebakken in een echte houtoven en waarbij sappen gemaakt worden van exotische vruchten die hier nog onbekend zijn. Het jonge bedrijfje Acai probeert de Nederlandse en de Braziliaanse cultuur een beetje bij elkaar te brengen met eerlijke handel, levensvreugde en gezonde producten. ´Dit hoekje wordt onder meer geëxploiteerd door de Fair Food Company. Dit hoekje biedt toegevoegde waarde. Het is niet dé omzetmaker, maar het is wel commercieel verantwoord. En fair trade en biologisch worden steeds meer profitable. Bovendien heeft het ook een ideologische waarde.´

Het is dan ook logisch dat een aanzienlijk deel uit biologische en fair trade producten bestaat. De grootste speler La Place verwerkt bijvoorbeeld in de 11.000 omeletten die het in haar Food Courtsverkoopt 33.000 biologische eieren van scharrelende kippen met vrije uitloop. Ben & Jerry’s is er met hun fair trade varianten ijs. En samen met Oxfam Novib worden diverse sappen, focaccia broodjes, soep en warme dranken aangeboden, allemaal fair trade en/of biologisch.

´Cradle to cradle´

Ook op het gebied van duurzaamheid wordt een trend gezet. De honderdduizenden drinkbekers op Lowlands zijn namelijk ´100% Cradle to Cradle´. Hierbij staat het gebruik en ontwerpen van duurzame producten centraal; gebruikte materialen worden na gebruik nuttig ingezet in een ander product, zonder kwaliteitsverlies en zonder restproducten. In samenwerking met het bedrijf ECO-eyes worden de zogeheten PLA-bekers (van biologisch afbreekbaar materiaal) gescheiden afgevoerd, gewassen en vermalen waarna gedurende het recyclingproces de PLA-grondstof 100% wordt teruggewonnen. De teruggewonnen grondstof kan onbeperkt zonder kwaliteitsverlies worden ingezet voor de productie van nieuwe PLA-drinkbekers.

Behalve bier in plastic bekers wordt ook bier geserveerd in flesjes. Bijvoorbeeld in de maffe Magneetbar en in de Beugeltent van leverancier Grolsch. De brouwer uit het oosten van het land heeft een contract tot en met volgend jaar. Op Lowlands 2010 wordt misschien uit een ander vaatje getapt. ´De hoeveelheid bier die tijdens dit weekend wordt geschonken is het best bewaarde geheim van Lowlands´, glimlacht Kuipers. Dat de biergigant (én de cateraars) tevreden zullen zijn, lijdt, mede dankzij het prachtweer, geen twijfel.

Reageer op dit artikel