artikel

Pilsoverzicht 2008

Horeca

Voor de derde keer zet Misset Horeca de tappilsenersop de Nederlandse markt op een rij: de meest relavante informatie van lieft 26 merken: van A-merken tot prijsvechters.

Pilsoverzicht 2008

Alfa – ‘Zuiver en vol’

Biertype: Pils.

Smaakomschrijving: ‘Zuiver en vol van smaak’.

Brouwerij: Alfa Brouwerij.

Inhoud fusten: 20 en 50 liter.

Prijs per fust: €72,50 per fust van 50 liter.

Tankbier: Nee. ‘Maar gaat er waarschijnlijk wel komen.’

Glaswerk: Ja.

Algemeen: Vilten en uithangbord ook beschikbaar. Uitgezonderd enkele restaurants in de omgeving, deed Alfa jaren niets in de horeca. De focus van dit familiebedrijf was gericht op de thuisverbruiker. Aan die exclusiviteit kwam twee jaar geleden een eind, toen Alfa haar premium pils naast 20l-vaten ook ging aanbieden in 50l-vaten. Het door Alfa gebruikte water, is afkomstig uit de eigen en gecertificeerde bron. Dit water is zo zuiver dat het zonder verdere bewerking de brouwketel in kan. Volgens Alfa kan het bier relatief goedkoop worden aangeboden, omdat geen leningen worden afgesloten of tapinstallaties in bruikleen worden gegeven. Alfa zegt als eerste brouwerij in Nederland daarom ongeveer dezelfde literprijs te berekenen voor fust- en flessenbier. ‘Deze manier van werken slaat aan in de horeca en blijkt met name interessant voor cafés en restaurants met een jaarlijkse pilsomzet tot 200 hectoliter’, meldt de brouwerij. Vanaf de introductie van de 50l-vaten – juni 2006 – is het volgens de Limburgse brouwerij hard gegaan en wordt Alfa al op bijna honderd punten door heel Nederland getapt.

Contact:Tel. (046) 443 28 88 of horeca@alfa-bier.nl.

Amstel – ‘Veel vaste liefhebbers’

Biertype: Pils (5%).

Smaakomschrijving: ‘Een ver doorgegist bier met een gematigd bittere smaak en een kenmerkend licht hoparoma’.

Brouwerij: Heineken Bierbrouwerijen

Inhoud fusten: 20 (David), 30 en 50 liter.

Prijs per fust: €45,-, €78,- (David) en €86,78 (50 liter).

Tank-/kelderbier: Ja. Standaard 1000l-tanks, en 500 liter.

Prijs per liter: €1,78.

Glaswerk: Meerder glastypen. Standaard is de Helix met inhoud van 25 cl.

Afnameverplichting: Liberale contracten met opzegtermijn van twee maanden.

Algemeen: ‘Amstel heeft een grote schare vaste liefhebbers. Gepositioneerd als een typisch vriendenbier, wordt het net als Heineken ondersteund door reclamecampagnes op internet, televisie, radio en print. Het David-tapsysteem is ontwikkeld voor horecagelegenheden met een lagere bieromzet, die toch tapbier willen verkopen. Er is zowel een mobiele versie te leveren als een inbouwvariant. David is er ook voor Heineken en Brand. Amstel introduceerde eind mei 2007 in Haarlem een nieuw horecaconcept onder de naam Loca. Inmiddels zijn ook vestigingen geopend in Apeldoorn en Tilburg.

Contact:www.amstel.nl

Bavaria – ‘Beste kwaliteit bier’

Biertype: Pils (5%).

Smaakomschrijving: ‘Mede door het gebruik van een klein percentage ongemoute granen bij de bierbereiding, ontstaat een evenwichtig bier met een fijne en licht bittere smaak’.

Brouwerij: Bavaria.

Inhoud fusten: 20 en 50 liter.

Prijs: €88,93 (50 liter).

Tankbier: Ja. Tanks met een inhoudsmaat variërend van 500 tot 5000 liter.

Prijs per liter: Geen opgave.

Glaswerk: Bavaria blijft de originele inhoudsmaten van zowel fluitje als vaasje hanteren.

Positionering: Sterk A-merk met een eigentijdse en stoere positionering.

Algemeen: Met een volume van ruim 6 miljoen hectoliter per jaar is Bavaria uitgegroeid tot Nederlands tweede bierbrouwerij. Al zeven generaties wordt het bedrijf geleid door de familie Swinkels. Bavaria wordt getapt in meer dan 2500 Nederlandse horecalocaties en geëxporteerd naar meer dan 100 landen. Als onafhankelijke brouwerij heeft Bavaria een unieke positie op de biermarkt. Het hele brouwproces (Bavaria beschikt ook over een eigen mouterij) is in eigen beheer, wat naar eigen zeggen zorgt voor de beste kwaliteit bier. Naast de brouwerij in Lieshout beschikt Bavaria over een frisdrankenfabriek en wordt nauw samengewerkt met bierbrouwerij De Koningshoeven (La Trappe). Bavaria is de enige grote brouwer in Nederland die haar bier brouwt met zuiver natuurlijk mineraalwater uit eigen bronnen. Dit kenmerkt de belangrijkste bedrijfsfilosofie: een constante hoge kwaliteit van de bieren. De brouwerij biedt de horecaondernemer een eigentijds serviceconcept met volop ruimte voor zelfstandig ondernemerschap. Innovatie staat hierbij hoog in het vaandel.

Contact: Tel. (0499) 42 81 11 of www.bavaria.nl

Bitburger: Lekkerse importpils.

Biertype: Premium Pils.

Smaakomschrijving: ‘Hoppig, fris pils’.

Brouwerij: Bitburger Brau Gruppe.

Inhoud fusten: 15, 20, 30 en 50 liter.

Prijs per fust: Resp. €30,07, €36,11, €49,14 en €76,57.

Tankbier: Nog niet. ‘We zijn aan het kijken naar de mogelijkheden.’

Glaswerk: Ja. Van 0,1 tot 2 liter.

Afnameverplichting: ‘Als er financiële inspanningen worden gedaan, mogen wij een afnameverplichting van tien jaar opleggen.’

Algemeen: Bitburger heeft dit jaar de prijzen van het bier niet verhoogd. Het Duitse pils werd twee jaar geleden door de consumentenbond verkozen tot lekkerste importpils. Volgens Frans Hendriks, voor Nederland verantwoordelijk voor de verkoop van het bier, groeit het merk nog steeds ‘erg lekker’. ,,Ons merk heeft voor de horeca een mooie exclusieve uitstraling.’’ Bitburger is mede-eigenaar van bierimporteur BSB en werkt voor landelijke distributie samen met zestien zelfstandige drankenhandelaren. Wij zijn servicegericht. De klant is voor ons geen nummer.’ Bitburger-klanten die ook een weizen willen schenken, wordt het bier van Licher aangeraden. Bitburger is eigenaar van deze brouwerij. Voorhanden in 0,5l-flessen en 30l-fusten.

Contact:

Frans Hendriks, tel. (0570) 54 18 36 of e-mail: frans.hendriks@bitburger.de.

Brand – ‘Premium pilsmerk’

Biertype: Pils (5%).

Smaakomschrijving: ‘Karakteristieke en geraffineerde smaak met een aangename hopbitterheid en rijke afdronk’.

Brouwerij: Brand Bierbrouwerij.

Inhoud fusten: 20 (David), 30 en 50 liter.

Prijs per fust: €49,70 (David), €98,79 (50 liter).

Tank/kelderbier: Ja.

Prijs: €2,04 per liter.

Glaswerk: Meerdere glastypen. Standaard is de Frederik Edmond met een inhoud van 25 cl.

Afnameverplichting: Liberale contracten met een opzegtermijn van 2 maanden.

Algemeen: Brand is binnen Heineken hét premium pilsmerk met een exclusieve uitstraling. Het wordt steeds vaker aangetroffen als tweede merk, naast Heineken of Amstel. In 2005 door de lezers van Misset Horeca uitgeroepen tot lekkerste pils van Nederland. Het hopbittere Brand Up eindigde toen in de categorie ‘superpilseners’ op een eerste plaats.

Met Dubbelbock en Sylvester zijn een paar prima seizoensbieren in huis. De volmoutige Imperator behoort zelfs tot de oudste speciaalbieren in dit land. Alle speciaalbieren zijn sinds dit jaar onder de noemer ‘Brands Bijzondere Bieren’ op fles verkrijgbaar.

Brand wordt landelijk ondersteund door multimediale reclamecampagnes, maar heeft daarnaast nog een aparte en op Limburg gerichte campagne. In Amsterdam, Maastricht, Deventer en Den Bosch hebben verschillende Brand-cafés zich verenigd in de Brandslang. Brand is hoofdsponsor van Oerol, de Parade, Pinkpop en het Preuvenemint in Maastricht.

Contact: www.brand.nl

Budels – ‘Bier met bezieling’

Biertype: Pils (5%).

Smaakomschrijving: ‘Puur en vol van smaak’.

Brouwerij: Budelse Brouwerij.

Inhoud fusten: 20, 30 en 50 liter.

Prijs per fust: Resp. €38,50, €57,75 en €87,50.

Tankbier: Ja, 1000 liter.

Glaswerk: ‘Alle soorten glaswerk in huis’.

Algemeen:Sinds 1870 wordt met bezieling Budels Pils gebrouwen in het Brabantse Budel. De Budelse Brouwerij heeft als onafhankelijk  familiebedrijf veel te bieden. Dat begint met een rijke historie en een ruim en verrassend assortiment kwaliteitsbieren. Naast het Budels Pils, met haar kenmerkende pure en volle smaak, presenteert de vierde generatie van de familie Arts onder andere drie biologische bieren (Budels BioBier, Witte Parel en Budels Honey). Verder zijn diverse seizoensbieren in huis en het prima luxe pils Parel. Onlangs introduceerde de Budelse Brouwerij slanke 20l-fusten, die geschikt zijn voor plaatsing in fustenkoelkasten. Ondernemers kunnen bij samenwerking met de Budelse Brouwerij vertrouwen op een enthousiaste en flexibele partner, die uitblinkt in service en ondersteuning.

Contact: Tel. (0495) 49 13 69 of www.budels.nl

Dommelsch – ‘Lekker verfrissend’

Biertype: Pils (5%).

Smaakomschrijving: Lekker verfrissend pils.

Brouwerij: Dommelsche Bierbrouwerij.

Inhoud fusten: 20 en 50 liter.

Prijs per fust: Resp. €39,12 en €91,21.

Tankbier: 500 en 1000 liter.

Prijs: €1,87 per liter.

Glaswerk: Ja, 22, 25, 35 en 45 cl.

Algemeen: Uitgebreide service- en merkondersteuning. De historie van Dommelsch gaat terug tot 1744. Als onderdeel van InBev heeft de brouwerij zich vanaf de jaren ’80 ontwikkeld tot een nationaal bekend merk. Het merk ondersteunt muzikaal talent met de concertreeks ‘Dommelsch Locals Only’ en is ook betrokken bij ‘Dommelsch Clash of the Cover Bands’, ‘Dommelsch TWSTd DJ Contest’ en Dommelsch Live38 in samenwerking met Radio 538. Deze focus op muziek heeft het merk naar eigen zeggen geen windeieren gelegd. Een aantal gerenommeerde poppodia – o.a. De Effenaar in Eindhoven en 013 in Tilburg – tapt inmiddels Dommelsch. Dommelsch biedt haar horecarelaties de gelegenheid om via Dommelsch Live Bookings’ live-acts in diverse genres te boeken tegen een sterk gereduceerde prijs.

Contact: www.dommelsch.nl en www.dommelschlivebookings.nl.

Grolsch – ‘Keuze voor kwaliteit’

Biertype: Premium Pilsner (5%).

Smaakomschrijving: ‘Grolsch Premium Pilsner is een natuurlijk gerijpt bier met een uitgesproken – hopbitter – karakter. De

beugelfles van 45 cl is beeldbepalend voor Grolsch’.

Brouwerij: Koninklijke Grolsch.

Inhoud fusten: 15, 19,5, 30 en 50 liter.

Prijs per fust: €93,35 (50 liter).

Tankbier: 500 en 1000 liter.

Prijs per liter: €1,92.

Glaswerk: Groot assortiment. Grolsch adviseert horecaondernemers het 25cl-Schoutglas (stapelbaar). Ook een 35cl-versie van dit glas is voorhanden.

Afnameverplichting: ‘Bij het doen van een financiële inspanning bij een horecabedrijf, mogen wij een afnameverplichting van vijf jaar afsluiten’.

Algemeen: Grolsch voert in Nederland naast het Premium Pilsner ook Herfstbok, Lentebok, Lemon 2.5, Het Kanon, Premium Malt, Oud Bruin, Premium Blond en twee Weizenbieren, Premium en Dunkel. Verder heeft het de vertegenwoordiging van Grimbergen (landelijk) en Leeuw-bier (in de horeca boven de grote rivieren).

Grolsch werd dit jaar overgenomen door South African Breweries (SAB). Voor het merk heeft dat naar verwachting geen gevolgen. Grolsch richt zich op het premiumsegment van de markt. Het sterke merk staat daarbij centraal. De kracht van het merk vindt zijn oorsprong in ‘Vakmanschap is Meesterschap’ en in de unieke beugelfles. Deze laatste werd recent – net als eerder al het pilsflesje van de brouwer – in een nieuw en groen jasje gestoken. Met deze nieuwe fles wordt de premiumstatus van Grolsch verder onderstreept, zegt de brouwer zelf. Recent werd ook het zelftapsysteem Cheersch geïntroduceerd. Niet alleen voor op het aanrecht thuis, maar ook voor de horecagast die op het terras of in de rookvrije ruimte zo zelf zijn biertje kan tappen.

Ondernemers die kiezen voor Grolsch, maken volgens de brouwer een keuze voor kwaliteit. Naast het leveren van goed bier betekent dit ook vakkundig advies, intensieve begeleiding en vooruitstrevende service. Samenwerking op gelijkwaardige basis is voor Grolsch van groot belang en de ondernemer kan daar zijn voordeel mee doen. Bij Grolsch ben je nog bijzonder.’

Contact: Grolsche Bierbrouwerij Nederland bv, afdeling Horeca

tel. (053) 483 34 15, e-mail: info@grolsch.nl

www.grolsch.nl.

Gulpener – ‘Duurzaam pilsje’

Biertype: Pils (5%).

Smaakomschrijving: ‘Zuivere, frisse hoofdsmaak, iets

bitter in de afdronk’.

Brouwerij: Gulpener Bierbrouwerij.

Inhoud fusten: 30 en 50 liter.

Prijs per fust: €62,25 en €95,15.

Tankbier: Ja, 1000 liter.

Prijs: €199,- per 100 liter.

Glaswerk: Ja. Allerlei typen glazen aanwezig.

Algemeen: ,,Gulpener kiest bewust voor een andere benadering van het product bier als zodanig’’, zegt directeur John Halmans. ,,Wij kiezen voor duurzaamheid, doen veel inspanningen om een in alle opzichten goed bier te brouwen. Met eigen en milieuvriendelijk geteelde grondstoffen uit de omgeving. Dat is iets duurder, maar die extra kosten nemen we voor eigen rekening. Ons bier is daardoor nauwelijks duurder dan andere merken. Wat we maken, is een hoogwaardig en authentiek bier, afkomstig uit Limburg. Ons merk heeft daardoor voor de ondernemer een grote toegevoegde waarde. Natuurlijk is voor ons rendement belangrijk. Maar los van het financieel economische aspect voegen we ook een milieucomponent en het sociale element toe. Wij groeien in een stabiele markt. Een groeiende groep ondernemers voelt zich aangesproken door ons beleid. Wat wij willen, is een samenwerking creëren op basis van een gemeenschappelijk belang en wederzijds vertrouwen. Mensen voelen zich thuis bij Gulpener. Brouwerij, merk, mensen en afnemers worden één geheel. Gulpener wil zich graag profileren als een brouwerij waar de menselijke maat een zeer belangrijke graadmeter is.’’

Gulpener Korenwolf werd drie jaar geleden door de lezers van Misset Horeca gekozen tot lekkerste witbier. Ook van Gulpener is het luxe pils Chateau Neubourg en verder wordt een scala aan seizoens- en speciaalbieren gebrouwen. Met Gulpener Dort heeft de brouwerij één van de oudste Nederlandse speciaalbieren in huis. Vorig jaar werd een rosébier geïntroduceerd. Sinds januari 2008 is ook de nieuwe bottelarij van de brouwerij operationeel.

Contact: Tel. (043) 450 75 75 of www.gulpener.nl.

Heineken – ‘Bekendste biermerk

Biertype: Pils (5%).

Smaakomschrijving: ‘Een volmoutig kwaliteitsproduct

met een fruitige neus en een soepele, aangenaam bittere smaak’.

Brouwerij: Heineken Brouwerijen.

Inhoud fusten: 20 (David), 30 en 50 liter.

Prijs per fust: €45,78 (David), € 91,10 (50 liter).

Tank/kelderbier: Ja. Standaard 1000l-tanks, of 500 liter.

Prijs per liter: €1,88.

Glaswerk: Ja. Meerdere glastypen. Standaard is de Galaxy met inhoud van 25 cl.

Afnameverplichting: Liberale contracten met opzegtermijn van 2 maanden.

Algemeen: ‘Naast effectieve sales promotions en landelijke multimediale campagnes verzorgt Heineken Brouwerijen voor haar relaties (ook Amstel en Brand) Masterclasses. Trainingen voor het barpersoneel op kwaliteit, gastheerschap en traffic. Er werden al 18.000 medewerkers getraind. Verder heeft de brouwerij eigen horeca-architecten in huis. Ook is er Horeca City. Een inspirerende omgeving met acht ‘real life’ horecagelegenheden in de Heineken vestiging in Amsterdam Sloterdijk.’

In 2007 introduceerde Heineken diverse innovaties, waaronder Heineken Xtra Cold (-1°C). Inmiddels staat in meer dan 1000 horecagelegenheden een X-tra Cold-tapinstallatie.

Contact: www.heineken.nl

Hertog Jan – ‘Bourgondisch kwaliteitsbier’

Biertype: Premium Pils (5%).

Smaakomschrijving: Krachtig pils met volle smaak en

fijne afdronk.

Brouwerij: Hertog Jan Brouwerij.

Inhoud fusten: 20 en 50 liter.

Prijs: Resp. €43,83 en €102,21.

Tankbier: 500 en 1000 liter.

Prijs: €2,07 per liter.

Glaswerk: Ja, 20, 25 en 35 cl.

Algemeen: Uitgebreide service- en merkondersteuning. Onder de vlag van Hertog Jan wordt ook een aantal speciaalbieren gebrouwen, waaronder Lentebock, Bockbier en Karakter. Nieuw dit jaar is Hertog Jan Weizener, een eigenzinnig en puur tarwebier met een frisse smaak. Hertog Jan Weizener is één van de vier speciaalbieren in het Hertog Jan Flextap-programma. Iedere drie maanden heeft de ondernemer hiermee een nieuw speciaalbier op de tap. Naast Weizener zijn dat Lentebock, Herfstbock en het kroonjuweel van de brouwerij, Hertog Jan Grand Prestige. De bieren worden promotioneel breed ondersteund op de horecavloer.

Contact: www.hertogjan.nl

Jupiler – ‘Verfrissende pint’

Biertype: Pils.

Smaakomschrijving: ‘Lekker verfrissend pils uit

België’.

Brouwerij: Jupiler Brouwerij.

Inhoud fusten: 20, 30 en 50 liter.

Prijs per fust: Resp. €39,76, €60,32 en €91,29.

Tankbier: 500 en 1000 liter.

Prijs: €1,88 per liter.

Glaswerk: Ja, 25, 33 en 50 cl.

Algemeen: Uitgebreide service- en merkondersteuning. Het snelst groeiende Belgische biermerk in Nederland en naamgevend sponsor van de Nederlandse Jupiler League. Het merk onderscheidt zich qua uitstraling en heeft – zeker in sommige delen van het land – nog een tamelijk exclusief karakter.

Contact: www.jupilerleague.nl

Kroon – ‘Pilsner met rijke historie’

Biertype: Pils (5%).

Smaakomschrijving: ‘Lichtblonde kleur, lichtbittere smaak’.

Brouwerij: Na sluiting van brouwerij De Kroon in Oirschot, is brouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot aangepast om het Kroon-pilsener te brouwen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de oude Kroonreceptuur.

Inhoud fusten: 20 en 50 liter. Kroon is alleen op fust leverbaar.

Prijs: €81,77 (50 liter).

Glaswerk: Fluitje en vaasje.

Algemeen: Kroon is een premium pilsener met een rijke historie die wordt voortgezet bij brouwerij De Koningshoeven. Kroon wordt bij een selectief aantal horecalocaties getapt. Kroon bier heeft vele materialen beschikbaar voor een perfecte bierbeleving bij de horecalocatie, variërend van glaswerk en bierviltjes tot reclame-uitingen.

Keizerskroon – ‘Huismerk met kwaliteit’

Biertype: Pils (5 %).

Smaakomschrijving: ‘Fris en subtiel pilsener van hoge kwaliteit’.

Brouwerij: ‘Wij laten ons bier brouwen bij de beste brouwerijen van Zuid-Nederland’.

Inhoud fusten: 20, 30 en 50 liter.

Prijs per fust: Resp. €40,50,-, €55,- en €84,-.

Tankbier: Nee.

Glaswerk: Fluit, Amsterdammer, stapelglas en glas op voet.

Afnameverplichting: Nee. ‘Wij prediken vrijheid, blijheid’.

Algemeen: Keizerskroon is het biermerk van groothandel Sligro. Het werd eind 2005 geïntroduceerd en doet het naar eigen zeggen erg goed bij eetcafés en restaurants waar bier niet de hoofdmoot van de omzet is en die door de groothandel toch al regelmatig worden beleverd. Naast glazen is volop promotiemateriaal verkrijgbaar. Ook is er Keizerskroon witbier – voorhanden in fusten van 20 liter (€42,75) – en oud-bruin.

Contact: Tel. (0413) 34 35 00 of www.keizerskroonbier.nl.

Lindeboom – ‘’t Bier van hier’

Biertype: Pils (5 %).

Smaakomschrijving: ‘Fris moutig, licht hoppig’

Brouwerij: Lindeboom Bierbrouwerij, Neer (L).

Inhoud fusten: 20, 30 en 50 liter.

Prijs per fust: Resp. €38,35, €57,62 en €87,60.

Tankbier: 1000 liter.

Prijs per liter: €1,83.

Glaswerk: Pijpje, voetglas, pul en tulpglas.

Algemeen: ‘Lindeboom Bierbrouwerij is een zelfstandige familiebrouwerij met een eigen karakter. De brouwerij kenmerkt zich door persoonlijk contact, vooral in de rol van klassiek ndersteunende brouwer in relatie met de afnemers die veelal tot de horecabranche behoren. Lindeboom verbindt zich met de omgeving waarin ’t Bier an Hier wordt gebrouwen en geschonken, en heeft hart voor zijn drinkers. Vier generaties Geenen volgen elkaar sinds 1870 op in de traditie om in koperen ketels bier te brouwen en deze missie wil men tot in de verre toekomst blijven voortzetten.’

Naast pils maakt Lindeboom diverse speciaalbieren: Gouverneur Blonde en Brune, Herfstbock, oud-bruin, Venloosch Wit en Venloosch Alt. Vorig jaar werd het met gagel gebrouwen Elfenbier aan het assortiment toegevoegd, maar dit bier wordt vooral voor de lokale markt gebrouwen.

Contact: Tel. (0475) 59 29 00 of www.lindeboom.nl.

Leeuw – ‘Ambitie om te groeien’

Biertype: Pils (5%).

Smaakomschrijving: ‘Karaktervol. Fris, tikje kruidig’.

Brouwerij: Bierbrouwerij De Leeuw’

Inhoud fusten: 30 en 50 liter’

Prijs per fust: €93,14 (50 liter).

Tankbier: Ja, tanks van 1000 liter.

Prijs per liter: ‘We hanteren geen eenheidsprijs’.

Glaswerk: Meerdere soorten.

Algemeen: De bieren van Leeuw werden tot eind 2005 in Valkenburg gebrouwen. Tegenwoordig vindt de productie plaats bij moederbedrijf Haacht in België. Haacht is een onafhankelijke familiebrouwerij, waar naar eigen zeggen met passie kwaliteitsvolle bieren worden gebrouwen. De Leeuw heeft zich geconcentreerd op Zuid-Nederland en heeft de ambitie om verder te groeien in de horeca. De distributie van de bieren vindt plaats via zelfstandige, lokale drankenhandels.

Contact: Tel. (043) 609 88 88 en www.leeuwbier.nl.

Maes – ‘Met unieke koude filtering’

Biertype: Pils (4,9%).

Smaakomschrijving: ‘Maes is een verfrissend blond pils, vol van smaak en met een aangename bitterheid. Het karakter wordt bepaald door een zorgvuldige selectie van granen. Het bier van lage gisting ondergaat een unieke koude filtering’.

Brouwerij: Alken Maes (sinds 2008 eigendom van Heineken).

Inhoud fusten: 30 en 50 liter.

Prijs per fust: €52,90 en €80,90.

Tankbier: Ja.

Inhoud tanks: 250, 500 en 1000 liter.

Prijs per liter: €1,80.

Glaswerk: Maes-voetglas 25 cl, Maes-glas ribbel 25 en 33 cl, Maes-glas conisch 25 cl.

Algemeen: Alken-Maes is sinds de jaren ’90 met zijn pils op de Nederlandse markt. In België de nummer twee na Inbev, met een marktaandeel van 16 procent. Maes-pils kwam dit jaar in de portfolio van Heineken terecht door de overname van Scottish; Newcastle, waartoe brouwerij Alken Maes behoort. Het bier wordt op de markt gebracht door Bier Import Nederland, ook importeur van Mort Subite, Hapkin, Judas, Brugs wit, Fosters, Kronenburg, Ciney, Watneys en Tourtel.

Steenberge Pilsener – ‘Volwassen pilsmerk’

Biertype: Pils.

Smaakomschrijving: ‘Doordrinkbaar, iets zoetig

pilsener’.

Brouwerij: Brouwerij Van Steenberge, Ertvelde (B).

Inhoud fusten: 20, 30 en 50 liter (ook kratten 24 x

25 cl).

Prijs per fust: Resp. €32,- €45,- en € 69,-.

Tankbier: Ja.

Prijs per liter: €1,50.

Glaswerk: Ja. Pijpjes, stapelbare Amsterdammers en luxe voetglazen. Ook pitchers zijn voorhanden. Verder volop promotiemateriaal, waaronder vlaggen, spandoeken, parasols, tapruiters, vilten, openers, barsloven en kleding.

Algemeen: Steenberge Pilsener is nu sinds 2004 in Nederland op de markt en heeft zich inmiddels ontwikkeld als een volwassen pilsmerk in bepaalde gebieden. Steenberge is onder andere actief op het gebied van evenementen, maar heeft zich ook in horeca sterk ontwikkeld. Hier liggen de vaste relaties en de toekomst. Afgelopen jaren is enorm veel geïnvesteerd in het merk en de uitstraling. Naast het pils op krat zijn afgelopen jaar ook het wit- en het rosébier op krat geïntroduceerd. Tevens is Steenberge vanaf begin dit jaar gestart met het distribueren van tankbier door Nederland.

Multi Bier Asten, tel. (0493) 68 93 83 of e-mail info@steenberge.nl.

Warsteiner Premium Pilsener – ‘‘Met de gouden rand’

Biertype:Pils (4,8%). (Iets minder dan gebruikelijk. Hierdoor krijgt het pils de eigenschap, die Duitsers betitelen als bekömmlich.)

Smaakomschrijving: ‘Heerlijk fris, zacht pilsener met volle royale schuimkraag die hoog boven het glas torent’.

Brouwerij: Warsteiner Brauerei (Duitsland).

Inhoud fusten: 20, 30 en 50 liter.

Prijs per fust: Resp. €48,96, €63,59 en €93,65.

Tankbier: Momenteel in testfase.

Glaswerk: Een assortiment glaswerk van zuiver kristal. Kenmerkend en onderscheidend is het kristallen Tulpglas met de gouden rand.

Algemeen: Warsteiner onderscheidt zich door de kwaliteit van haar pilsener en de exclusieve uitstraling van het merk. Aanpassingen aan de biertechniek zijn niet nodig om Warsteiner te tappen.

Contact: Tel. (0344) 63 84 00, e-mail info@warsteiner.nl enwww.warsteiner.nl.

Veltins – ‘Compleet genieten’

Biertype: Pils (4,8%).

Smaakomschrijving: ‘Milde frisse smaak’.

Brouwerij: Brauerei C.&A. Veltins GmbH & Co. KG

Inhoud fusten: 30 en 50 liter.

Prijs per fust: €57,30 en €88,-.

Tankbier: Nee.

Glaswerk: Diverse soorten en maten. Voor elk type

horeca is een Veltins-glas beschikbaar.

Algemeen: Dit Premium Pilsener uit het Sauerland is een populair pils in Duitsland en behoort tot de vijf grootste biermerken. En dat in een land met ruim 1200 brouwerijen, meer dan 5000 biermerken en een zeer lange brouwcultuur. Volgens brouwerijvertegenwoordiger Wim-Paul Wind komt een merk pas tot leven wanneer men weet waar het merk voor staat. ,,Veltins is hierin meer dan geslaagd, want het wordt natuurzuiver gebrouwen, met vers geoogste hop, het zachte bronwater en de fijnste zomergerst. Dit geeft Veltins die lekkere frisse smaak. Het exclusieve glas en de stevige volle schuimkraag maken het genieten compleet.’’

Contact: Wim-Paul Wind, tel. (06) 51 80 42 18 of e-mail info@veltins.nl

Bokkenrijders bier – ‘Populaire terrasganger’

Biertype: Pils (5%).

Smaakomschrijving: ‘Niet zoet, niet bitter; maar een zacht, gemakkelijk drinkbaar pilsje. Vergelijkbaar met de grote pilsmerken in dit land’.

Brouwerij: Alersheim (Dld.).

Inhoud fusten: 30 en 50 liter.

Prijs per fust: €40,- en €55,-.

Glaswerk: Nee.

Algemeen: Bokkenrijders bier is gevestigd in Wijhe en werd gestart in 2003. Er wordt geleverd aan de horeca en particulieren, die op zoek zijn naar een laag geprijsd maar kwalitatief goed pils. Volgens directeur Willemsen is het in de horeca populair als tweede pilsmerk en wordt het veel geschonken op evenementen en warme terrasdagen. Glaswerk is er niet, wel vilten en afschuimers.

Contact: www.bokkenrijdersbier.nl

BinQ – ‘Geen smaakconcessies’

Biertype: Pils (5 %).

Smaakomschrijving: ‘Fris, met een milde bitterheid en licht moutig. Smaak ligt tussen Brand en Jupiler in’.

Brouwerij: Roman (België).

Inhoud fusten: 30 en 50 liter.

Prijs: Resp. €38,-

(€36,-) en € 60,50 (€ 58,00). De prijzen tussen haakjes gelden voor de Drinks Drive Inn’s (Cash & Carry’s) van Bier & Co. Kijk voor adressen op de site.

Tankbier: Nee.

Glaswerk: Nee.

Algemeen: Tapruiters zijn beschikbaar. Bier & Co Amsterdam heeft met BinQ een laaggeprijsd pils in huis dat volgens deze ierimporteur onder de eigen naam Roman in het land van herkomst – België – de status heeft van een premium pils. Volgens directeur Ruud Epema heeft de naam Binq geen echte betekenis, al zou het de afkorting kunnen zijn van ‘Best in Quality.’ ,,BinQ is voor ons een serviceproduct. Er is veel vraag naar een laaggeprijsd pils. Het is een feit dat de bekende merken erg duur zijn, omdat de kortingen, financieringen en de prijs van de bierinstallatie ingebakken zitten in de bierprijs. Dat soort dingen doen wij niet. BinQ doet geen concessies aan de smaak, maar is wel goed voor de portemonnee.’’

Contact: Tel. (020) 480 20 00 en www.bierenco.nl.

Horecabier.nl – ‘Geen fratsen’

Biertype: Pils (5 %).

Smaakomschrijving: ‘Zacht en gemakkelijk doordrinkbaar bier met een herkenbare smaak’.

Brouwerij: ‘Gerenommeerde Nederlandse brouwerij’.

Inhoud fusten: 30 en 50 liter.

Prijs: €40,- en € 57,50.

Tankbier: Nog niet. Waarschijnlijk eind 2008.

Glaswerk: Nee.

Vilten etc.: Nee.

Algemeen: Horecabier is een bier ontdaan van alle franjes, maar geen evenementenbier, zeggen de initiatiefnemers . Gewoon ‘een zeer goed Nederlands categorie 1-pils zonder de extra’s die de gewone brouwerijen leveren, zoals leningen, tapbladen, viltjes, glazen, vertegenwoordigers, verbouwingen ed. Dat verschil proef je niet, maar merk je wel in je portemonnee.’

Horecabier werkt vanuit de gedachte ‘niets zo sterk als uw eigen merk’. Het werken met Horecabier geeft de mogelijkheid om door middel van een eigen logo of tekst op viltjes en glazen te drukken, het bier een eigen uitstraling mee te geven. Horecabier.nl heeft een landelijk dekkend netwerk van horecagroothandels. Zij leveren niet alleen het bier, maar ook wat een horecabedrijf verder nog nodig heeft.

Contact: Tel. (06) 49 11 43 27 en www.horecabier.nl.

Olm – ‘Fris doordrinkbaar’

Biertype: Pils (5%).

Smaakomschrijving: ‘Gemakkelijk en fris doordrinkbaar. Klein bittertje in de afdronk’.

Brouwerij: Brouwerij Flensburg, onder toezicht Olm Brouwerijen.

Inhoud fusten: 30 en 50 liter.

Prijs: Resp. €40,- en €60,-.

Tankbier: Nee.

Glaswerk: Ja.

Algemeen: Biervilten, parasols, terrasschotten, lichtbakken, T-shirts en afschuimers zijn verkrijgbaar. Ook zijn er bierbekers voor evenementen. Olm doet niet aan financiering, maar kan desgewenst wel de tapinstallatie plaatsen.

Contact: Tel. (036) 540 24 06, e-mail: info@olmbier.nl en www.olmbier.nl.

Q Pilsener – ‘Van goede brouwerij’

Biertype: Pils (5%).

Smaakomschrijving: ‘Tussen Amstel en Brand in. Een echt consumentenbier’.

Brouwerij: Docqmans (België).

Inhoud fusten: 30 en 50 liter.

Prijs: Resp. €45,30 en €65,30.

Q-keg oneway: 20 liter bierbol met binnenzak. Niet op koolzuur maar op lucht.

Tankbier: Ja. 500 en 1000 liter. ‘Plug and play’-systeem. Door Duo Tank ontwikkeld systeem, bestaande uit meerdere 250l-tanks en eenvoudig en snel te installeren. Tanks worden bijgevuld door eigen tankwagen.

Prijs per liter: €1,30.

Glaswerk: Ja.

Algemeen: Q Pilsener heette eerst Docq, maar directeur Ritchie Franse moest de naam wijzigen na een juridisch geschil. Dat is inmiddels opgelost, waardoor nu twee merken worden gevoerd, Docq en Q Pilsener. De sterke punten van Q Pilsener zijn volgens Franse dat het wordt gebrouwen bij een goede brouwerij. ,,We zijn niet de goedkoopste, maar ook niet duur.’’ Ondernemers die het bier willen tappen, worden eventueel voorzien van een nieuwe tapinstallatie. ,,We doen eigenlijk alles, behalve geld lenen.’’

Q Pilsener wordt bij 100 tot 110 cafés verkocht. Docq inmiddels bij 14 cafés. Bij deze zaken worden de merken ingezet als hoofdmerk of als tweede pils. Bij de groothandels Hanos en Kweker wordt Q Pilsener als huismerk aangeboden. Klanten die witbier willen, krijgen Anvers Blanc geleverd. Daarnaast wordt ook speciaalbier Schippers bier geleverd.

Contact: www.qpilsener.nl of

    West- en Noord-Nederland, Ritchie Franse, tel. (06) 46 29 31 34

      Zuid-Nederland, Frans van den Donk, tel. (06) 54 30 88 74

Valk pils – ‘Mooie ingehouden bitterheid’

Biertype: Pils (5%).

Smaakomschrijving: ‘Valk Pilsener is een blond gepasteuriseerd pils. Het heeft een mooie, smeuïge schuimkraag wanneer hij vakkundig wordt geschonken in een zuiver, goed ontvet glas. De geur heeft een frisse hoptoets en een mooie ingehouden bitterheid’.

Brouwerij: Brouwerij Huyghe.

Inhoud fusten: 20 en 50 liter (‘Shanky koppeling’).

Prijs per fust: €30,52 en €65,01.

Glaswerk: Voetglas, fluitje en vaasje.

Algemeen: ‘Valk pils wordt gebrouwen volgens eigen recept van ‘De Vliegende Valk’ in de Huyghe Brouwerij te Melle. Bij het brouwproces worden uitsluitend hoogwaardige mouten en gersten gebruikt. Het gistingsproces vindt plaats in gesloten fermentatie tanks. Na filtering en pasteurisatie wordt het bier afgevuld. Het brouwproces wordt onder constante controle uitgevoerd ter bewaking. Daarnaast controleren wij zelf ook nog eens elke productie op de eisen die wij aan dit product stellen, want alleen met kwaliteit willen de markt op. Verder zijn ook een Valk Rosébier en Blanche voorhanden in fusten van 30 liter en per krat.’

Contact:

De licentie voor Nederland ligt bij Bier Import Nederland, die verantwoordelijk is voor de landelijke verspreiding.

Tel. (020) 411 19 02.


Alle vermelde prijzen zijn de door de brouwerij geadviseerde horecaprijzen per 1 juni 2008, exclusief BTW en statiegeld

Reageer op dit artikel