artikel

Op het terras wordt doorgepaft

Horeca

De VWA is begonnen met controles in de horeca op de naleving van het rookverbod. Verslag van een controleur.

Op het terras wordt doorgepaft

Een ondernemer die het verbod schendt, krijgt in eerste instantie een waarschuwing. ‘Dan moeten de asbakken bijvoorbeeld nog gewoon in de zaak staan.’ Mocht bij een volgende controle blijken dat er niets in de situatie is veranderd, dan hangt de ondernemers een boete van 300 euro boven het hoofd. Deze boete kan oplopen tot maximaal 2400 euro.

Groefsema heeft wel sympathie voor sommige ondernemers. ‘Als blijkt dat een café-eigenaar er alles aan gedaan heeft om het rookverbod te handhaven, maar een klant steekt een sigaret op moment van een inspectie dan wordt er natuurlijk niet gelijk een boete opgelegd.’

Bij een lunchroom op het Vredenburg in de binnenstad van Utrecht zit het terras overvol. Een paar mensen hebben zich verschanst in de schaduw onder de luifel. Groefsema legt de medewerkers van het etablissement uit dat mensen hier niet mogen roken. ‘Door de openslaande deuren waait de rook gewoon naar binnen en dan hebben personeel en bezoekers er dus nog steeds last van.’

De bedrijfsleider baalt van de conclusie van de controleur. ‘Speciaal voor het rookverbod hebben we nieuw meubilair gekocht om het terras meer bij de zaak te trekken.’ Even later wordt een vrouw die een sigaret op wil steken naar een gedeelte van het terras gewezen dat verder van de deuren is verwijderd.

De bedrijfsleidster van de Connaisseur aan de Oudegracht zit zelf op een stoel voor haar zaak te roken. ‘Dit mag binnen niet meer, dus ik ga maar even in de zon zitten.’

In café ‘ t Neutje aan de Neude is een speciale rookruimte ingericht. In een ruimte van een paar vierkante meter staan een paar tafels en zijn er vaste asbakken aan de muur geschroefd. Mensen mogen hier geen drankjes mee naar binnen nemen. ‘Wij mogen immers niet in een ruimte werken waar gerookt wordt. Glazen kunnen niet worden opgehaald en de asbakken worden pas ’s ochtends leeggegooid als de tent gelucht is’, aldus een medewerkster van het café.

Volgens een medewerker van het naastgelegen café De Luifel is het gewoon even wennen. ‘Vroeger vonden we het raar dat je in de trein niet meer mocht roken. Nu is het toch echt asociaal als je in de trein een sigaret opsteekt.’

Reageer op dit artikel