artikel

Dips

Horeca

Ananaspico Ingrediënten voor ca. 2 1/2 dl 1 kleine rijpe ananas 1 rode Spaanse peper 3 bosuitjes 2 eetlepels limoen of citroensap 1 theelepel gemalen korianderzaadjes 2 eetlepels fijngehakte koriander zout Bereidingswijze: Snijd de ananas in plakken, schil de plakken dik, verwijder de zwarte putjes en snijd de kern eruit. Hak de ananasplakken in kleine […]

Ananaspico

Ingrediënten voor ca. 2 1/2 dl

 • 1 kleine rijpe ananas
 • 1 rode Spaanse peper
 • 3 bosuitjes
 • 2 eetlepels limoen of citroensap
 • 1 theelepel gemalen korianderzaadjes
 • 2 eetlepels fijngehakte koriander
 • zout

Bereidingswijze:

Snijd de ananas in plakken, schil de plakken dik, verwijder de zwarte putjes en snijd de kern eruit. Hak de ananasplakken in kleine stukjes of pureer ze grof in de keukenmachine. Maak de peper schoon en verwijder eventueel de zaadjes. Maak de bosuitjes schoon. Hak de peper en bosuitjes ook fijn. Meng alle ingrediënten door elkaar en breng de pico op smaak met zout.

Guacamole

Ingrediënten voor ca. 2 dl:

 • 2 rijpe avocado’s
 • 1 tomaat
 • 1/2 ui
 • 1 1/2 eetlepel limoensap
 • zout
 • jalapenopepersaus of chilipeper

Bereidingswijze:

Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil in een kom. Maak het vruchtvlees met een vork goed fijn. Halveer de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in heel kleine blokjes.

Pel de ui en hak hem heel fijn. Schep de tomaat, de ui en het limoensap door de avocado en breng de saus op smaak met zout en enkele druppels pepersaus. Bewaar tot gebruik, goed afgedekt, in de koelkast.

Warme Mexicaanse kaasdip

Ingrediënten voor ca. 3 dl

 • 2 bosuitjes
 • 1 groene paprika
 • 2 tomaten
 • 1/2 eetlepel olie
 • 1 dl droge witte wijn
 • 200 gram geraspte chaddar
 • 1/2 eetlepel maizena
 • 2 theelepels Mexicaanse kruiden
 • 1 eetlepel fijngehakte koriander

Bereidingswijze:

Maak de bosuitjes en de paprika schoon en snijd ze in stukjes. Snijd de tomaten in stukjes. Verwarm de olie in een sauspannetje en fruit de bosui en de paprika hierin zachtjes 3 minuten. Fruit de tomaat even mee. Schenk de wijn of het bier in de pan en breng alles aan de kook. Voeg de kaas toe en laat deze al roerend smelten. Roer in een kopje de maizena los met 1 eetlepel water. Voeg de maizena al roerend aan het kaasmengsel toe. Blijf roeren tot een mooi gebonden saus ontstaat.

Breng de saus op smaak met de Mexicaanse kruiden. Strooi de koriander over de saus. Houd de saus op een theelicht warm.

Kikkererwtendip

Ingrediënten voor ca. 3 dl

 • 400 gram kikkererwten
 • 3 eetlepels mayonaise
 • 2 eetlepels fijngehakte koriander
 • 1 teentje knoflook
 • 1/2 theelepel paprikapoeder pikant
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • peper en zout

Bereidingswijze:

Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze onder koud water goed af. Laat ze uitlekken en pureer ze vervolgens in de keukenmachine met de knoflook, de mayonaise, het paprikapoeder, de komijn en de koriander tot een dikke pasta. Breng op smaak met peper en zout. Laat de smaken bij voorkeur enige tijd intrekken.

Aubergine-yoghurtdip

Ingrediënten voor ca. 2 dl

 • 1 aubergine
 • 1 dl Griekse yoghurt
 • 1/2 theelepel knoflookpuree
 • 1/2 theelepel gemalen komijn
 • 2 eetlepels fijngehakte groene munt of koriander
 • peper en zout

Bereidingswijze:

Was de aubergine, pak hem in en vershoudfolie en prik hem met een vork zo’n 10 keer in. Laat de aubergine in de magnetron in ca. 31/2 minuut op vol vermogen gaar worden. Laat de aubergine afkoelen.

Pureer de aubergine in de keukenmachine of met de staafmixer. Klop de yoghurt, de knoflookpuree, de gemalen komijn en de munt of koriander erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Laat de smaken even intrekken.