artikel

Tips om bacteriën buiten de deur te houden

Horeca

Personeel

  • Was handen met desinfecterende zeep na toiletbezoek, tijdens pauze en voor aanvang van het werken met rauwe producten
  • Verschoon werkkleding dagelijks
  • Draag geen sieraden
  • Houd nagels kort en schoon
  • Steek haren op of plaats ze onder een haarnetje
  • Dek wondjes aan handen af met gekleurde pleisters
  • Nooit niezen of hoesten boven frituurwaar
  • Was proeflepels na éénmalig gebruik af

Opslag

  • Sla kant-en-klare producten op boven rauwe producten
  • Opslag volgens ‘first in first out’-principe. Stal producten met langste houdbaarheidsdatum achteraan.
  • Snacks nooit op de vloer plaatsen
  • Schoonmaakmiddelen staan nooit in één ruimte met snacks
  • Ontdooide producten nooit langer dan 48 uur bewaren

Bereiding

  • Vul oud voedsel nooit aan met vers voedsel
  • Ontdooi producten nooit in de zon. Gebruik de koeling, magnetron, oven of koud stromend water
  • Spoel dooivocht met water weg
  • Scheid rauwe en bereide producten van elkaar
  • Controleer frituurvet dagelijks op kleur, vuil, stroperigheid en schuim

Meest voorkomende bacteriën