artikel

Warme vissauzen

Horeca

Witte wijnsaus: Ingrediënten: 35 gram boter 35 gram bloem 4 dl visbouillon 1/2 dl room 1 dl witte bordeaux 1 eierdooier Bereidingswijze: Smelt de boter op een laag vuur en meng de bloem hierdoor. Roer het tot een mooi glad mengsel, warm het door en voeg 2 dl. hete bouillon toe. Breng het aan de […]

Witte wijnsaus:

Ingrediënten:

  • 35 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 4 dl visbouillon
  • 1/2 dl room
  • 1 dl witte bordeaux
  • 1 eierdooier

Bereidingswijze:

Smelt de boter op een laag vuur en meng de bloem hierdoor. Roer het tot een mooi glad mengsel, warm het door en voeg 2 dl. hete bouillon toe.

Breng het aan de kook en roer het sausje weer glad. Voeg nu al roerende de rest van de bouillon toe.

Kook de saus even door en maak het af met room, bordeaux en de met iets saus aangemengde eierdooier.



Citroensaus:

Ingrediënten:
  • 1/2 liter melk
  • dun afgeschilde schil van een citroen
  • zout
  • 3 eierdooiers
  • 40 gram suiker

Bereidingswijze:

Breng de melk met de citroenschil en het zout aan de kook; laat het 15 minuten trekken.

Roer de eierdooiers los met de suiker en een beetje hete melk en giet dit terug bij de overige melk.

Laat de massa onder goed roeren, zonder te laten koken, binden. Verwijder de citroenschil voor gebruik.



Peterselie-roomkaas

Ingrediënten:
  • 2 eetlepels bloem
  • 25 gram roomboter
  • 1 dl slagroom
  • 1 bouillonblok
  • verse peper
  • mespuntje verse nootmuskaat
  • 1 hand verse fijngesnipperde peterselie of
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie

Bereidingswijze:

Verwarm de boter in een pan. Doe daar de bloem bij en roer dit tot een homogene massa. Voeg er water met slagroom in beetjes bij, onder voortdurend roeren. Roer er het bouillonblok en de peterselie door en maak af met de verse peper.



Mediterrane tomatenjus
  • 6 gedroogde tomaten op olie + 4 eetlepels van die olie.
  • 50 gram boter
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl koud water
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie, bieslook of basilicum.

Bereidingswijze:

Snijd de gedroogde tomaten in reepjes. Smelt de boter met de olie en voeg als het bruin begint te worden de wijn en het water toe. Laat de jus 2 minuten flink koken en roer dan de mosterd, de reepjes gedroogde tomaat en de kruiden erdoor.