artikel

Zo verhoogt u winstmarge op ijscoupe

Horeca

Een gewone ijscoupe gaat gemiddeld wel vier keer over de kop. Besteed extra aandacht aan de presentatie en u vraagt wel zes keer de kostprijs. Mooi glaswerk of assiettes, een vriendelijke service en de juiste smaakcombinatie maken u ijscoupes meer waard. Voorkom moeilijkheden tijdens drukte met een goede mise-en-place.



Laat het ijs niet smelten

Voorkom dat het ijs is gesmolten voor het de tafel

heeft bereikt, door het glas- en aardewerk voor te koelen in de vriezer of koeling. Geen ruimte? Leg dan een toefje slagroom, een beetje schuim of een plakje cake onder het ijs. Assiettes nemen weinig opbergruimte in beslag en passen makkelijker in de afwasmachine. Het voordeel van glaswerk is het bedieningsgemak.


De juiste combinatie

Een mooie presentatie krijgt u door de combinatie van smaken en kleuren goed uit te kienen. Dit geldt voor het ijs, maar zeker ook voor de garnering. Laat het ijs altijd het belangrijkste onderdeel van de coupe zijn. De toevoegingen zijn ondergeschikt en ondersteunen de smaken van het ijs.


Meer ijscreaties met weinig smaken


Slagroom

  • gebruik slagroom niet te overheersend
  • in slagroom die te ver is opgeslagen, proeft de klant stukjes vet
  • slagroom wordt ‘gehard’ door het koude ijs
  • bewaar slagroom, afgedekt met folie, in een roestvrij stalen bak op een gekoelde plaats
  • gebruik bij voorkeur wegwerpspuiten in verband met hygiëne


Vruchten

  • rijpe vruchten zijn beter van smaak, maar bederven sneller
  • let er bij de aankoop op dat alle vruchten even groot zijn
  • de smaak van aardbeien komt beter naar voren als u ze wast in water waaraan een scheut frambozenazijn is toegevoegd
  • sommige vruchten moeten koel worden bewaard, andere vruchten juist weer

    niet. Vraag advies aan de groenteman.


Presentatie

  • bouw de coupe op van laag naar hoog, waardoor diepte ontstaat
  • een decoratie op of over de rand geeft een extra dimensie aan het geheel
  • ‘overdaad schaadt’; wanneer de klant zijn eerste hapje neemt en het ijs en de saus glijdt over de rand, dan is er iets mis
  • gebruik een rietje met grote opening wanneer u sappen of sausen toevoegt
  • heel belangrijk is dat de coupe voldoet aan de omschrijving of zoals aangegeven

    op de kaart

Promoot uw ijscoupes met een ijskaart


Serveren

Uw prachtige ijscreatie komt het beste tot zijn recht bij een verzorgde bediening,

een vriendelijk woord en een prettige omgeving. Serveer een ijscoupe op een bordje

met een servet. Houd verder rekening met speciaal bestek voor de vruchten. Voorkom

wegglijden van coupes of morsen door bij het serveren door een servet op het dienblad

te leggen. Verhoog het verrassingseffect door het toevoegen van iets extra’s. Denk

aan een glas water, een likeurtje of wat extra patisserie. Een speciale verrassing

voor kinderen is altijd een succes.

Functionele decoratie

Er is een enorm assortiment eetbare en niet eetbare decoraties in de handel voor

redelijke prijzen. Zorg er wel voor dat de decoratie en garnering functioneel is.

Er moet een verband zijn tussen de naam van de coupe, de soorten ijs en de decoratie/garnering.