artikel

Pappa is klaar, waar is de zoon?

Horeca

Nou moe! Zo prijs je ze de hemel in als de helden van de horeca, zo zijn ze van het firmament verdwenen. De broers Aryan en Willem Tieleman golden jaren als voorbeeldfiguren in onze top 100. Grote bek, creatief en energiek. Nu zijn ze ermee gekapt.

Pappa is klaar, waar is de zoon?

‘Pappa is helemaal klaar’, meldde Aryan vanuit zijn villa op Ibiza, ondertussen archieven door de papierversnipperaar halend. De Hotel New York Group, later de Brotherhood Holding, is in rook opgegaan. Weg.

We maken ons lichte zorgen over de toekomst van de Misset Horeca Top 100. De grootste (en beste) bedrijven van Nederland worden geleid door figuren als de broers Tieleman. Mannen – meestal zijn het mannen, ik kan daar niets aan veranderen – met een uitgesproken karakter. Om er een paar te noemen: Hennie van der Most, Sjoerd Kooistra, Camille Oostwegel, Jan Geenemans, Herman den Blijker en Bert van der Leden. Deze ambitieuze persoonlijkheden met een hekel aan aangeharkte tuintjes, hebben de Nederlandse horeca vormgegeven. Wat als deze mannen, deze founding fathers, het rond hun zestigste op de heupen krijgen en er de brui aan geven, net als de negenvijftigjarige Tieleman? Sjoerd Kooistra is 58. Neemt Heineken straks De drie Gezusters over? En wat gebeurt er dan met die andere 70 bedrijven van zijn imperium? Jan Geenemans is 62 en Camille Oostwegel 59, net als Hennie van der Most en Harry Westers. Bert van der Leden werd 23 april 60 jaar. Zijn al die pappa’s straks van de ene op de andere dag klaar met de horeca? DAT KUNNEN JULLIE NIET MAKEN!

Wij willen meer duidelijkheid over de opvolging. Neem een voorbeeld aan Van der Valk. Nooit geheimzinnig gedaan over de rol van het nageslacht. Van der Valk is inmiddels vier generaties oud en alive and kicking als wat. Daarom, volgend jaar in de top 100: de zonen (en hopelijk ook veel dochters) van. En als die er niet zijn, dan in ieder geval de wettelijke opvolgers. Zodat als pappa klaar is, we niet achterblijven met een vervlogen ambitie. (Giovanni van Eijl droeg op de valreep van deze editie de leiding van zijn bedrijf Amrâth over aan zijn zoon Kaspar).

Radboud Bergevoet

radboud bergevoet

Reageer op dit artikel