artikel

Riemen vast

Horeca

Ik ga er niet omheen draaien, 2009 wordt voor de cateraars een heel heftig jaar. In Misset Catering blikken branchetoppers vooruit. In besmuikte termen valt hetzelfde vooruit-zicht tussen de regels door te lezen. Ze gaan ‘eerlijke communiceren’ in een moeilijke markt. Voor hen is de ‘omzet alleen niet heilig’.

Riemen vast

‘Ik heb een enorme vechtlust’, zegt er eentje. ‘We verwachten consolidatie met reële kansen voor groei’, luidt het scenario van een ander. Het zijn zomaar zinsneden die ik uit de verschillende artikelen heb geplukt. Nogmaals, ik wil er niet omheen draaine. De cateraars kunnen zich opmaken voor een heftig jaar. Velen draaien in 2008 nog goed, omdat hun wereld tot spetember nog vrij van kredietcrisis was. Daarna is de weg naar beneden scherp inzet door diezelfde crisis. De kredietcrisis is overigens geen crisis, maar een niet meer dan een diep gegronde angst in Nederland voor… ja, voor wat eigenlijk? Angst om de angst zelf. Hoe dan ook, de consequenties zijn stevig.

Ik zet ze voor de cateringbedrijven op een rijtje. Eerst aan de omzetkant. Meer dan ooit leggen bedrijven die uitbesteden in 2009 hun focus op kosten besparen. Terug naar de core cusiness en alle franje eraf. Dat geldt voor het bedrijfsrestaurant, maar ook het aantal evenementen en party’s zal afnemen. Dat veroorzaakt grotendeels de druk op de omzet. Dat veel bedrijven mensen ontslaan en dat meer werknemers het broodtrommeltje weer meenemen, zal binnen de scherp uitonderhandelde contracte niet helpen.

Aan de margekant spelen andere zaken. Die marge komt onder druk, omdat de concurrentie in een slinkende markt groter is. Het is dus niet eenvoudig om de prijzen te verhogen. Maar ook andere, nieuwe spelers uit de horeca en verswinkels zullen catering zien als een aanpalende markt. Voor hen is de cateringmarkt een vlucht naar voren in dezelfde recessie. Het wordt dan nog meer dringen. Ook dat legt een druk op de prijzen.

Tel daarbij op de stijgende grondstofprijzen voor voedsel waar de branche het heel 2008 al moeilijk mee had, en ook nog eens het verder stijgen van de lonen omdat veel cao’s voor 2009 al zijn afgesloten. O ja, een lichtpuntje is dat de krapte op de arbeidsmarkt afneemt, waardoor het gemakkelijker wordt personeel te werven. Het is echter niet meer dan een lichtpuntje. Kortom, maak de riemen vast en zet u schrap. Is het een té pessimistische kijk op de branche? Wellicht. Dan is het goed dat deze column is geschreven. Kan het altijd nog meevallen.

Peter Garstenveld, hoofdredacteur Misset Catering

peter.garstenveld@reedbusiness.nl

Andere columns van Peter Garstenveld:

Reageer op dit artikel