artikel

Sociale acceptatie

Horeca

Aandacht, liefde en contacten leggen. De mens is een sociaal dier en de horeca vormt als ‘huiskamer van de samenleving’ een ontmoetingsplaats bij uitstek. Om vrienden, kennissen of een nieuwe partner te ontmoeten. Om te lachen, te praten en te dokken. Om even onderdeel te zijn van een intieme maatschappij waar vrolijkheid en gezelligheid overheerst.

Sociale acceptatie

Tip 1

Sociale contacten vormen voor veel gasten de reden om te gaan stappen.

Tip 2

Gastvrijheid begint bij de deur, sociale acceptatie ook. Begroet gasten – indien mogelijk – bij naam. De meeste mensen stellen herkenning op prijs.

Tip 3

De gast wordt volledig geaccepteerd of niet geaccepteerd.

Tip 4

Hij of zij die binnen is, heeft de status van gast. Echter: hij of zij dient zich wel aan de huisregels te houden. ‘Be nice of get out!’.

Tip 5

Geef mannen nooit een voorkeursbehandeling. Vrouwen juist wel! Geef ‘loners’ (alleen gaanden) extra aandacht. Ze voelen zich vaak wat alleen of genegeerd. Met extra aandacht houdt u ze langer vast.

Tip 6

Breng singles in contact met andere singles. Probeer groepjes aan elkaar te koppele: muziekliefhebbers met muziekliefhebbers, sporters met sporters, darters met darters.

Tip 7

Ga begripvol – maar in ieder geval normaal – om met minderheidsgroeperingen.

Tip 8

Probeer onderline relaties tussen collega’s buiten de belevingswereld van de gast te houden. Manifesteer geen intiem gedrag – in welke vorm dan ook – met gasten.

Tip 9

Ga begripvol om met de kinderen van de gasten (maar laat ze niet uw interieur slopen). Neem niet de moederrol op (dat lukt nooit) en zeker niet de vaderrol (dat accepteren de ouders niet). Wees eerder het begrijpende of voorzichtig corrigende broertje of zusje, oom of tante.

Tip 10

Creëer het alternatieve familiegevoel: mensen horen graag bij een horecabedrijf.

Reageer op dit artikel