artikel

BBB/EFFF: Nieuwe prikkels op bekende beurs

Horeca

Een nieuw team met frisse ideeën staat klaar om de BBB en EFFF de volgende week goed neer te zetten in Maastricht. Lees nu op Missethoreca.nl het programma, het toegangsbeleid en informatie over de wedstrijden.

BBB/EFFF: Nieuwe prikkels op bekende beurs

Voor het twee uur durende openingsprogramma staat presentator Matthijs van Nieuwkerk garant voor ‘spectaculair infotainment’. Op zijn bekende wijze zal hij z’n tafelgasten inspireren met prikkelende vraagstukken en wijsheden op het gebied van horeca en gastronomie met het publiek delen. Met dit programma is de traditionele opening van de BBB en EFFF weer in ere hersteld. Ook topkok Cas Spijkers krijgt een rol tijdens het openingsprogramma. De Nacht van de Gastronomie vindt echter geen doorgang; dat concept zal in 2011 weer opgestart worden. De pas aangetreden beursmanager Erik Beuker heeft meer tijd nodig om dit evenement goed tot z’n recht te laten komen.

» Streekproductenplein Limburg op EFFF

Blijft de formule van de Maastrichtse horecabeurzen in 2010 nagenoeg ongewijzigd, wel zijn er enkele nieuwe onderdelen. Koninklijke Horeca Nederland en Food & Nutrition Delta zijn de initiatiefnemers van het symposium ‘Zet meer waarde op de kaart’ op dinsdag 26 januari. Op dit congres wordt innovatie in de horeca vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Sprekers komen o.a. van McDonald’s, Unilever, Foodstep, Best Fresh Functional Food, Hotelschool Den Haag, KoppertCress en Smilde Bakery.

Ook nieuw is de aanwezigheid van de Culibus. Het initiatief van de Jeunes Restaurateurs d’Europe in Nederland staat op de EFFF om bekendheid te geven aan haar activiteiten: met een enorme VIP-bus annex sterrenrestaurant-op-wielen langs kinderziekenhuizen, achterstandswijken en andere plaatsen rijden om kinderen een steuntje in de rug te geven en hen een ‘sterrenmaaltijd’ voor te schotelen. Hanos/ISPC en Van Drie Group manifesteren zich op de beursvloer als ‘Vrienden van de Culibus’.

Wedstrijden

Ook in 2010 organiseert de Stichting Europa Culinair weer een aantal kook- en serveerwedstrijden op een centrale plek in het MECC Maastricht. Om er een paar te noemen: koksleerlingen strijden op maandag om de Tuscho Wisselbokaal, serveer-leerlingen dingen naar de Pieters-Dortu Wisselbokaal. Dinsdag wordt gestreden om de Gastvrijheidsgilde Bokaal, terwijl woensdag het Nederlands Kampioenschap Oesters Openen op het programma staat.

Op het grote kooktheater van Euro-Toques Nederland is maandag de kookwedstrijd om het Glazen Kalf. Cas Spijkers zal de bokaal aan de winnaar uitreiken. De eerste dag wordt ook Euro-Toques Restaurant van het Jaar bekend gemaakt. Genomineerd zijn: Gasterij De Gulle Waard in Winterswijk, Bistro Sharlot in Ulvenhout en hotel-restaurant Veldenbos in Nunspeet. Dinsdag is de dag van de Young Rubbens Chefs Award 2010. Finalisten zijn Marcel Stronks van restaurant De Smidse in Allten; Ben Schulte van hotel-restaurant De Lutte in De Lutt; Arne Jan Kruithof van Christophe in Amsterdam; Sander de Jong van Scherp in Middelburg.

Jongen Bakkers, ID Trade, Couverts en Tender#One zijn de finalisten voor de Columbus Trofee. Een aanmoedigingsprijs voor startende en eigenzinnige ondernemers die werkzaam zijn als leverancier aan de horeca. De genomineerden staan met een stand op het Columbus Plein. De winnaar van de Columbus Trofee wordt op maandag 25 januari bekend gemaakt op de Columbus Borrel van 18.00 tot 20.00 uur. Initiators van de trofee zijn het MECC Maastricht en Mise en Place. Op de aangrenzende Columbus Dream Boulevard presenteren oud-kandidaten van de Columbus Trofee zich met een stand.

Woensdag 27 januari staat het Columbus Plein in het teken van MHSsence, een soort Hotellotop voor middelbare hotelscholen. Het netwerk heeft tot doel om banden te onderhouden tussen oud-schoolgenoten op een gezellige en informele manier. Stichting MHSsence is in augustus 2009 opgericht door Hubert Ummels en Jan Joost de Jong, oud-studenten van de middelbare hotelscholen van Heerlen en Tilburg.

Het Koksgilde verzorgt doorlopend kookdemo’s, het Gastvrijheidsgilde geeft baristademo’s en baristaworkshops voor het beurspubliek. Magazine Culinaire Saisonnier pakt op de EFFF uit met een enorme keuken die ingericht is met alle denkbare technieken. Het publiek kan hier o.a. de topkoks Magnus Ek uit Zweden en Denis Martin uit Zwitserland aan het werk zien. Op het paviljoen Limburgse Streekproducten zijn o.a. van de partij het Aspergegilde, ambachtelijke bierbrouwerij Lindenboom, graanbranderij De IJsvogel en biologische bakker Bisschopsmolen.

Toegang

Van 25 tot en met 28 januari is de 56ste editie van de BBB, terwijl het MECC Maastricht de eerste drie beursdagen gastheer is van de zestiende European Fine Food Fair. De lijst met standhouders is op de websites te raadplegen.

BBB-bezoekers dienen zich online voor te registreren op www.bbbmaastricht.nl. Tijdens de voorregistratie moeten zij hun nummer van de Kamer van Koophandel invullen. Wie zich niet registreert, dient bij de entree een legitimatie en visitekaartje te tonen. De EFFF is bedoeld voor de top van de gastronomie en gaat puur op uitnodiging. Wie geen invitatie heeft ontvangen, kan een verzoek daarvoor op www.efff.nl aanvragen.

Reageer op dit artikel