artikel

De afkomst van de cocktail

Horeca

Waar het woord cocktail oorspronkelijk vandaag komt weet niemand precies. Wel zijn er diverse theorieën. Volgens éen theorie zou de naam afstammen van een gemixt drankje dat ‘Coquetel’ heette.

De afkomst van de cocktail

De tweede theorie is van de Britten. Zij beweren dat het woord cocktail afkomstig is van het bezinksel dat van de bodem van de vaten sterkedrank werd gehaald en in het Engels ‘Cocktailings’ werd genoemd. De derde theorie verhaalt dat de cocktail het product zou zijn van de Amerikaanse Drooglegging. Dit is echter niet zo. In een tijdschriftartikel uit 1806 werden de cocktails al genoemd.

En dan is er nog een theorie dat beweert dat cocktails werden bedacht door een ondernemende Iers-Amerikaanse kroegbazin, Betsy Flanagan. Zij zou haar creaties hebben versiert met vrolijk gekleurde veren van vechthanen. Het verhaal gaat dat een Franse klant zo ondersteboven was van het bijzondere drankje, dat hij zijn glas hief en een toost uitbracht met de woorden: ‘Vive le cocktail!’

Wat uw favoriete verhaal ook is, de cocktail is de afgelopen jaren weer populairder geworden en barkeepers in de hele wereld bedenken steeds weer nieuwe en verleidelijke drankjes die de tong én het oog strelen.

» De verschillende afkomstversies van de Martini!

Reageer op dit artikel