artikel

Paul van de Bunt tankt inspiratie in Tokyo

Horeca

Tweesterrenchef Paul van de Bunt van restaurant De leuf heeft een passie voor mooi eten, bijzondere producten en verrassende smaken. Hij is altijd op zoek naar iets nieuws, en laat zich graag inspireren door (zoals hij het zegt) al het bijzondere dat deze planeet te bieden heeft. Deze speurtocht bracht hem onlangs in Tokyo. Een reisverslag.

Paul van de Bunt tankt inspiratie in Tokyo

Zojuist ben ik teruggekomen van een kort werkbezoek aan Tokyo, de stad met de meeste 3 Michelin sterren restaurants (11 stuks, Parijs 2e met 10), 39 met 2 sterren en maar liefst 133 restaurants met 1 ster!

Een korte impressie:

Zondag jl. ben ik naar Tokyo gevlogen om mij te verdiepen in de Japanse keuken en haar ingrediënten. Na aankomst heb ik in Tsukiji één van ’s werelds grootste vismarkten bezocht. Vervolgens door Ginza gelopen vol warenhuizen met een adembenemende foodafdeling, sake gedronken en een stokje yakitori gegeten op straat onder de brug van Yurakucho station. Gedineerd bij Gonpachi in Nishi Azabu/Roppongi (The place to be).

Dinsdagmorgen begon met een bezoek aan Kappabashidori (kitchenstreet), een straat van wel een kilometer lang met aan weerszijden alleen maar winkels waar alles te koop is op gastronomisch non-foodgebied. Vervolgens stond er een bezoek aan een sakeproducent op het programma. De dag werd afgesloten met een diner in een typisch authentiek Japans restaurant in Narita, dat uitsluitend wordt bezocht door locals… Wat een wereld, wat een ervaring. Een wat een mooie producten en verfijnde keuken. Alles krakend vers, zuiver, alles mooi in balans en lekker licht!

Helaas ontbrak het mij tijdens dit bliksembezoek aan tijd om al mijn collega’s met 3 sterren te bezoeken. Wel ben ik even langs Sukiyabashi Jiro geweest, het enige sushi-restaurant met een zwart bestekje en drie Michelinsterren. Het gebrek aan tijd en de ongelofelijke overdaad aan culinaire bezienswaardigheden hebben mij doen besluiten om volgend jaar terug te keren naar Tokyo. Dan wil ik er alle 3 sterren restaurants bezoeken en deze verwerken in het vervolg op ons boek “Reis naar de Sterren”

Woensdag alweer teruggevlogen met een koffer gevuld met… mooie sake, verse wasabi met de bijbehorende schaaf, verschillende soorten soja’s en authentieke Japanse messen. Maar bovenal met een hoofd vol nieuwe ideeën en inspiratie waarmee ik ’s avonds alweer achter mijn fornuis in Ubachsberg stond!

Paul van de Bunt

Reageer op dit artikel