artikel

Bedenk bloemkoolcreaties door te ‘mindmappen

Horeca

Mindmappen is een manier om informatie in je hoofd te orderen en zo tot nieuwe ideeën te komen. SVH Meesterkok Angélique Schmeinck gebruikt deze inspiratiemethode om gerechten te bedenken. In haar recent verschenen boek Smaakvrienden.Groenten is culinair mindmappen het uitgangspunt. Een voorbeeld.

Bedenk bloemkoolcreaties door te ‘mindmappen

In Misset Restaurant van 8 oktober vertelt ze meer over hoe mindmappen werkt en geeft een voorbeeld aan de hand van bloemkool. Naast de gebruikelijke combinatie met bechamelsaus, nootmuskaat, kaas, zijn er veel meer (spannende) creaties te bedenken. Zoals gestoomde bloemkool met pastrami, gesmolten geitenkaas en rucola.

Dit is een van de combinaties die Schmeinck samenstelde met behulp van een mindmap en die ook terug te vinden is in haar boek.

Op de website www.smaakvrienden.nl vindt u een preview van het boek.

Recept

Gestoomde bloemkool met pastrami, gesmolten geitenkaas en rucola

Ingrediënten

1 bloemkool

1 dl melk

1 dl slagroom

200 g zachte geitenkaas

Pastrami (naar eigen smaak)

Rucola (naar eigen smaak)

Dressing (naar eigen smaak/recept)

Bereidingswijze:

Laat de bloemkoolroosjes beetgaar worden door ze te stomen of te blancheren.

Verwarm 1 dl melk en 1 dl slagroom tot 90 ◦ Celsius.

Brokkel er 200 g zachte geitenkaas in. Laat al roerende smelten. Zorg ervoor dat de vloeistof niet kookt.

Leg dunne plakken pastrami over de bloemkool.

Bedek vervolgens met geitenkaassaus.

Presenteer met rucola en een aangemaakte basisdressing.

Download hier een mindmap over bloemkool