artikel

Veelzijdig twaalfuurtje

Horeca

Het twaalfuurtje is één van de meest klassieke lunchgerechten in de Nederlandse eetcafés. Brood met een kroket en/of soep en salade is ook ideaal als terrasgerecht. De samenstelling varieert van bedrijf tot bedrijf, de basis is gelijk.

Veelzijdig twaalfuurtje

Café Anvers

De klassieker is ook bij café Anvers, nummer 11 in de Misset Horeca Café Top 100 2009, een echte hardloper. Het Tilburgse café is dicht bij de oorsprong gebleven en presenteert het twaalfuurtje op de meest traditionele en meest voorkomende manier.

Bestaat uit:Drie sneetjes witbrood waarvan één belegd met ham en gebakken ei, één met rosbief en huzarensalade en één met kroket. Op het bord ook wat rauwkost.

Bereidingstijd: 5 minuten

Prijs: €7,75

Aantal keer per terrasdag geserveerd: 15

Zitplaatsen terras: 140

Café Anvers

Oudemarkt 8

5038 TJ Tilburg

013 – 583 35 33

www.oudemarkt.nl

Café De Krom

Café De Krom, nummer 2 in de Misset Horeca Terras Top 100 van 2009, zet de andere klassieke variant op de kaart: met soep in plaats van huzarensalade. Met een bescheiden aantal van twintig lunchgasten per dag en een uitgebreide menukaart, loopt het gerecht goed.

Bestaat uit: Drie boterhammen met ham, kaas, een kroket en soep. Geserveerd met rauwkost.

Bereidingstijd: 5 minuten

Prijs: €9,25

Aantal keer per terrasdag geserveerd: 2 tot 5

Zitplaatsen terras: 150

Café De Krom

Oosteinde 6

2969 AS Oud-Alblas

0184 – 69 12 82

www.dekrom.nl

Grand café Waterworld

Waterworld heeft twee varianten van het twaalfuurtje op de kaart: de klassieke met vlees, en een visvariant. Het donkere zeebonkenbrood komt van een lokale bakker, de garnalenkroket wordt zelfgemaakt. Voor Waterworld is presentatie belangrijk, waardoor de bereidingstijd wat langer is. Dat is terug te zien in de prijs en de meeste gasten kiezen daardoor toch de vleesvariant met een Van Dobben-kroket, oude kaas en boerenham.

Visvariant bestaat uit: Twee grove sneden zeebonkenbrood met zalmsalade, gerookte makreel en een huisgemaakte garnalenkroket. Geserveerd op een palmblad met rauwkost.

Bereidingstijd: 12 minuten

Prijs: €13,25

Aantal keer per terrasdag geserveerd: 5 à 6

Zitplaasen terras: 80

Grand café Waterworld

Willemsoord 60D

1781 AS Den Helder

0223 – 67 40 33

www.waterworldcafe.nl

6 tips voor het twaalfuurtje

  • Houd het simpel. Het is een eenvoudig gerecht dat niet te veel tierelantijntjes behoeft.
  • Serveer op één bord, ook als er soep bij komt. Dat maakt het nog minder arbeidsintensief.
  • Durf te experimenteren. Houd daarbij bovenstaande tips in gedachten, maar probeer het twaalfuurtje eens op een ambachtelijke manier, of met vis in plaats van vlees.
  • Werk met de beste ingrediënten. Een kant- en klare salade mag best, maar neem wel een goede.
  • Denk goed na over het te serveren brood. Vraag de gast of deze boter wil.
  • Prijs het extra aan. Het twaalfuurtje is algemeen bekend en mensen met weinig tijd kiezen vaak de bekende weg. Zet het gerecht op een krijtbord om de verkoop op te krikken.