artikel

Horecava

Horeca

Wat hebt u allemaal gehoord op de Horecava? En wat gaat u allemaal met deze wetenswaardigheden doen? Als ik dit commentaal schrijf, is de Horecava drie dagen achter de rug en ik mocht er elke dag zijn.

Horecava

Ik deed dagelijks de kick-off van de inschrijving voor de Misset Horeca Terras Top 100 en we scoorden het dubbele aantal aanmeldingen ten opzichte van vorig jaar. Dat wordt een mooie verkiezing!

Ik hoorde dat belangrijke instaties wisten te melden dat de horecaomzet het komende jaar minimaal stijgt, variërend van plus 0,25 tot plus 1 procent. Ik hoop voor u dat u in de hotelsector zit, want die groeit het hardst het komende jaar. Tijdens het Talking Business-interview van Misset Horeca met enkele hoteliers uit met name Amsterdam, blaakten zij van het zelfvertrouwen.

De pijn zit vooral in de cafésector, waar de groei er nog maar niet van wil komen. Wellicht moeten zij te rade bij de dokter. De Horecava had een heuse social media-dokter paraat in de persoon van Cor Hospes: Zijn advies: ‘Ga niet zenden, maar luisteren naar de gast.’ En die gast wil meer en meer duurzaam eten, begreep ik.

Diverse stands met FSC-logo’s sprongen in op de duurzame trend. Koks en trendwatchers gebruiken termen als ‘oerdis’ en ‘merken van moeder Aarde’ om groenten en streekproducten te promoten. Met als overstijgende trend: streekproducten zijn in. En aangezien ze naast de deur zijn gekweekt, geteeld of gegroeid, lijkt dit heel duurzaam te zijn. Kern hierbij is, denk ik: gelooft uw gast uw duurzame claim? Ik heb één keer lekker rustig in den restaurant gegeten tijdens de beursweek. Toevallig in een restaurant dat volledig aan het verduurzamen is, maar de witte en zwarte brigade vertelde wel eerlijk en eendrachtig bij wleke onderdelen dat wel en bij welke dat (nog) niet lukte. En ik geloofde ze, en dat is cruciaal.

Verder waren er heel veel wedstrijden en dus ook heel veel winnaars. We hebben onder andere gezien: de HorecaHeld, de markante ondernemer, een zeer gastvrije vrouw, het Lekkerste Broodje, De Hotello van het Jaar, de Gouden Koksmuts en nog veel meer. Allemaal proficiat via deze column, het lukte niet u allemaal persoonlijk de hand te schudden. Misschien spreek ik u nog tijdens de BBB? Of bent u al druk bezig alles wat u hoorde te vertalen, naar de dagelijkse, duurzame praktijk?

Reageer op dit artikel