artikel

Colour your Dreams: van wajong-jongere tot zelfstandig werkend kok met diploma

Horeca

Zet 12 jongeren zonder startkwalificatie met elkaar in een professionele leeromgeving en na een klein jaar zijn het zelfstandig werkende koks met diploma. Het is de missie van het project Colour your Dreams. Restaurant The Colour Kitchen startte dit project afgelopen maart voor jongeren uit Amsterdam Nieuw West. Vandaag op Missethoreca.nl aflevering 10 uit een maandelijkse serie over Colour your Dreams.

Colour your Dreams: van wajong-jongere tot zelfstandig werkend kok met diploma

The ‘Colourful Easter Brunch’

Op Tweede Paasdag organiseerde The Colour Kitchen in Amsterdam een multiculturele Paasbrunch. Nu eens geen traditionele Paasbrunch maar een buffet met heerlijke hapjes en gerechten uit alle windstreken. Deze ‘Colourful Easter Brunch’ werd bedacht en bereid door de nieuwe Colour your Dreams leerlingen. Deze leerlingen, die pas begin maart in Amsterdam zijn gestart, maakten na twee maanden al zelfstandig (met een beetje hulp van chef-kok Arno) een uitgebreid Paasbuffet klaar.

De leerlingen, allen Wajongers, hebben vele verschillende (culturele) achtergronden. Ze werken prima samen en er wordt elke dag veel gelachen in de keuken. Als ze het niet met elkaar eens zijn praten ze dat uit en is er verder niets meer aan de hand. Het bereiden van de Paasbrunch hebben ze met veel plezier gedaan. Iedereen had zijn eigen taak en maakte zijn eigen gerechten klaar. Robin was bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de verschillende broodjes. Hij vond het vooral erg leuk om verschillende soorten hapjes klaar te maken. Naast het traditionele Paasbrood heeft hij onder andere sandwiches met zalm en brood met pesto en aioli klaargemaakt. De gasten reageerden erg positief op al dit lekkers.

Alle gerechten werden in de vorm van een buffet aangeboden. De gasten konden de verschillende gerechten samen nuttigen met hun tafelgenoten. Het was voor hen de perfecte gelegenheid om met vrienden en familie te genieten van het mooie weer en de diversiteit aan gerechten uit onze vele verschillende culturen. Naast het traditionele Paasbrood bestond het buffet onder andere uit een Indiase stoofschotel met gamba’s en rode curry, gevulde courgettes met gerookte heilbot, roti en kleine cup cakes.

De kleine gasten werden buiten geschminkt en er was voor hen van alles georganiseerd. Ze konden paaseieren zoeken en beschilderen en paasmandjes vouwen. Aan alles was gedacht om deze middag ook voor de kleintjes compleet te maken. De kinderen waren zo enthousiast dat ze op een gegeven moment zelf allerlei spelletjes riepen die ze wilden doen, zoals appel happen, tikkertje spelen, spijker poepen en eieren lopen.

Chef-kok en begeleider Arno Spork blikt tevreden terug op de Paasbrunch: ‘Het was de eerste keer dat de leerlingen een heel buffet zelf hadden bereid. Ze waren ontzettend enthousiast en het ging als vanzelf. Het terras zat vol en het weer werkte ook nog eens mee. Mijn Surinaamse zwager vertelde dat hij de roots van hem thuis terug proefde in de gerechten’. Uiteindelijk vertrokken de gasten met een voldaan gevoel en tevreden kinderen weer naar huis.

Auteur: Janine de Laat

Reageer op dit artikel