artikel

Theeproductie

Horeca

Verse net geplukte theebladeren zijn nog niet geschikt om thee van te zetten. Want tussen theeblad en kopje bevindt zich een aantal belangrijke handelingen: verflensen, rollen, fermenteren, drogen, sorteren en verpakken.

Theeproductie

Zakjes versus losse thee

Verflensen: na het oogsten komen de theeblaadjes op roosters te liggen en door de warmte (25-30°C) verflenst het blad vanzelf. Circa 40-50% van het vocht verdwijnt. Dat maakt dat het blad zacht en soepel, en het rollen gemakkelijker.

Rollen: twee horizontaal schurende vlakken kneuzen de blaadjes. De theebladeren breken, zodat het bladsap vrij komt. Dat zorgt voor het begin van het fermentatieproces.

Fermenteren: gerolde theeblaadjes worden in bakken gedaan en enkele uren in een speciale fermentatiekamer (temperatuur 25 °C) gezet. Er wordt lucht door heen geblazen met een vochtigheidsgraad van 95%. De kleur van het blad verandert in roodbruin en het speciale thee-aroma ontwikkelt zich. De tijdsduur van de fermentatie bepaalt vrij sterk het karakter van de uiteindelijke thee. Door het blad te drogen stopt de fermentatie.

Drogen: het drogen van vochtige theebladeren gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 95C. Dit brengt eveneens het vochtgehalte terug tot 4-6%. De thee is nu donker van kleur. Van 100 kg versgeplukte theeblaadjes blijft zo niet meer dan 20 kg zwarte thee over.

De theegebieden

Sorteren: grote schutzeven sorteren de bladeren op grootte.

Verpakken: in de meeste landen zijn triplex theekisten het meeste gebruikt. De binnenkant van de kisten is verpakt met aluminiumfolie, om te zorgen dat vocht geen invloed kan hebben op de kwaliteit van de thee. Veel landen zijn de afgelopen jaren overgegaan op het gebruik van zakken, de zogenaamde ‘papersacks’. Ook deze papieren zakken zijn bekleed met aluminiumfolie.

Reageer op dit artikel