artikel

100 jaar Maison Van den Boer – De Geschiedenis

Horeca

Gijsbertus van den Boer werd in 1906 eigenaar van een bakkerswinkel in Veghel. Zijn hobby was koken. Dat het heerlijke eten ook bezorgd werd was nieuw. Anno 2006 verzorgt Maison Van den Boer food & beverage op ontelbare locaties. Het is de grootste cateraar party- en evenementengebied in Nederland.

100 jaar Maison Van den Boer – De Geschiedenis

Gijsbertus van den Boer had in 1906, toen hij eigenaar van een bakkerswinkel werd in Veghel, waarschijnlijk niet kunnen bevroeden hoe groot zijn bedrijf werkelijk zou worden. Met zijn hobby koken stapte hij in de wereld die later catering zou worden genoemd.

De gerechten die hij bereidde werden door familie en vrienden gewaardeerd. Dat hij het eten ook ging bezorgen was een ‘creatief zakelijke nouveauté’. Misschien wel het begin van de catering in Nederland. Aanvankelijk werd maar mondjesmaat bezorgd, want het transport in de jaren ’20 ging voornamelijk per bakfiets. Zoon Noud en diens zoon Bert zette het gevoel voor vernieuwingen voort. Anno 2006 staat Noud (jr), zoon in de vierde generatie, aan het roer van Maison van den Boer. De geschiedenis in vogelvlucht.

-24 juli 1906: huwt Gijsbertus van den Boer, met kasteleinsdochter Johanna de Graauw en worden zij eigenaar van de brood- (en later banket-)bakkerij en bijbehorende winkel. Deze dag beschouwt Maison van den Boer als oprichtingsdatum van het bedrijf.

-1907: geboorte eerste zoon Arnoldus. Al snel werkt hij mee in de banketbakkerij. Later komt Arnoldus (Noud) in aanraking met het koksvak en kokerij op bestelling (catering). Hij volgt diverse cursussen op dat vakgebied en begon thuis in Veghel te combineren en te praktiseren. Hij kocht damast, kristal, porselein en tafelzilver om de nodige ambiance te scheppen.

-1930: Onder de nieuwe naam ‘Maison van den Boer’; wordt een lunchroom geopend.

-1934: Eerste grote wapenfeit van Maison van den Boer als uitzendhuis van diners. In tent diner uitgeserveerd voor 300 personen ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van de Abdij van Heeswijk.

-1937: Gemoderniseerd tot lunchroom-café-restaurant en mettertijd een van de beste keukens uit het zuiden.

-1972:Na overlijden van Arnoldus neemt Bert van den Boer, de kleinzoon van de oprichter, de onderneming over. Bouwt het kwalitatief en kwantitatief uit.

1989: Overlijden Bert van den Boer. Directiestoel ingenomen door zijn vrouw Joke en Hein Engelen.

2005: Engelen neemt afscheid, maar blijft als ambassadeur aan en heeft een belangrijke rol in de organisatie van de jubileumfestiviteiten. Anno 2006 zwaait Noud van den Boer de scepter.

Reageer op dit artikel