artikel

A la carte

Horeca

A la carte is een spel voor drie of vier kookkunstenaars, zo meldt ons althans de doos. De voorkant belooft niet veel goeds wat de prestaties van deze artiesten betreft: vier koks mengen grijnzend allerlei verschillende ingrediënten in dezelfde pan.

A la carte

Het spel bestaat uit kleine fornuisjes en koekenpannetjes, één setje voor iedere speler. Daarnaast zijn er potjes met ‘kruiden’: plastic kruidenpotjes met stukjes hout die de kruiden voorstellen.

Niet betrouwbaar
Iedere kok moet gerechten maken die door de gasten worden besteld. Elk gerecht moet in een bepaalde tijd worden gekookt of gebakken, en natuurlijk moeten de juiste kruiden worden toegevoegd. Helaas zijn het fornuis en de kruidenmengsels niet erg betrouwbaar. Regelmatig zet een van de koks het vuur te hard, met als gevolg dat zijn eten aanbrandt. Nog erger is het als hij in plaats van kruiden zout in het eten gooit, want dan lopen de gasten boos weg en is al het werk voor niets geweest. Natuurlijk kijken de spelers wel uit om per ongeluk een zoutvaatje te pakken, maar daar heeft Karl-Heinz Smiel, de bedenker van het spel, iets op gevonden: in ieder kruidenvaatje zitten niet alleen gekleurde blokjes hout (kruiden), maar ook witte blokjes. Als je kruiden wilt toevoegen, moet je een aantal blokjes uit het potje schudden. Ben je onvoorzichtig, of heb je gewoon pech, dan komt er zout uit.

Desastreuze gevolgen
De koks hebben slechts een klein beetje controle over hun fornuis; andere koks komen zo nu en dan namelijk een handje ‘helpen’ en zetten het vuur ongewenst hoger of lager, met desastreuze gevolgen voor de smaak van het gerecht. Vaak is het dan ook verstandig niet al te ingewikkelde gerechten te maken. Een groentensoep mislukt vrijwel nooit en kan in ieder geval niet aanbranden, terwijl de ‘bokking met ei in een jasje van spinazie’ veel meer eisen stelt aan de vaardigheid van de kok. Dergelijke gerechten worden dan ook meer gewaardeerd door de gasten; mits ze lukken natuurlijk.
A la carte is een eenvoudig, niet al te lang spel dat leuk is om te spelen. Het spel is oorspronkelijk uitgegeven in het Duits, maar ook met Nederlandse regels verkrijgbaar.

Reageer op dit artikel